cultura

Cultura

Amposta recorda la figura d'un autor referent

L'última nota de Ventas

L'obra del compositor, en mans de l'Arxiu Comarcal del Montsià

El recull conté quatre metres lineals de partitures, llibres i altres documents

Va ser un pioner en l'ensenyament i la pedagogia del saxofon a l'Estat espanyol. Fins i tot en va escriure diversos llibres. Com a músic i compositor, al llarg dels seus 95 anys va ser responsable d'una gran producció en forma de partitures.

És Adolf Ventas, un dels màxims referents de la centenària història de la Lira Ampostina. Abans de morir, al 2014, va deixar dit a la seua família que llegava tot el material musical a la banda de la qual havia format part tota la vida. I la setmana passada l'entitat va cedir a la ciutat, perquè puga ser consultat. Des de dimecres passat, el fons es troba a l'Arxiu Comarcal del Montsià. Ocupa quatre metres lineals de prestatgeries, amb una quarantena d'arxivadors, diversos escrits sobre l'aprenentatge del saxo i, en menor mesura, fotografies i retalls de premsa. “Es tracta d'obra pròpia original; alguna, fins i tot, sembla que inèdita”, explicava l'arxiver municipal, Albert Company, que destacava el valor que té aquesta documentació. La cessió del fons a l'arxiu la van signar l'alcalde del municipi, Adam Tomàs, i el president de la Lira, Javier Escrihuela. La figura que han triat ha estat de cessió en comodat, mitjançant la qual l'arxiu s'encarrega de la custòdia, conservació i divulgació, encara que la Lira en continuarà sent la propietària. L'arxiu té previst digitalitzar-lo a mitjà termini, per fer-lo accessible a la ciutadania: “Volem fer de l'Arxiu Comarcal un punt de visita obligat per als investigadors que vulguen treballar sobre el fet musical”, apuntava Company. Recordava també el pes que té la música de banda a la comarca. La majoria dels pobles tenen una o més agrupacions i hi ha altres exemples d'autors destacats, com el mestre Sunyer, del qual l'arxiu també conserva el llegat. El conveni signat aquesta setmana té una durada inicial de deu anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona