cultura

La marea del quinze de Mataró

La Nit Boja de les Santes va tornar a congregar milers de persones

Es va batre un nou rècord històric, amb unes 22.000 persones

Celebraven els 30 anys

Unes 7.000 persones van participar en el Desvetllament

Santes massives i boges. Aquesta podria ser la definició en els últims anys de la festa major de Mataró en un dels seus clàssics més universals: la nit del 25 de juliol. Aquesta nit tan boja va complir amb la litúrgia obligada, i amb puntualitat britànica: la família Robafaves sortia amb empenta de l'ajuntament de Mataró per començar a ballar El Bequetero i comptar fins a quinze acompanyats d'una marea humana –unes 7.000 persones– i de la música de l'Agrupació Musical del Maresme i el retorn de la genuïna Societat Musical Mestre Orts de Gaianes. En Robafaves, com sempre, es va endur l'ovació més gran dels presents i es va demostrar la devoció que té la ciutat pel seu gegant. La resta és pur instint: baixar, comptar fins a quinze i saltar com es pugui fins a arribar a la plaça Santa Anna, on esperava el grup de música tradicional basca Korrontzi per fer ballar tothom mentre la família Robafaves convidava a vi i galetes. L'únic contratemps de la baixada van ser els altaveus, que no van acabar de funcionar i que van provocar alguna queixa entre els mataronins que esperaven els gegants a la plaça Santa Anna. Després del concert, la Toneta, en Maneló, la Geganta –que ja duia alguns xumets a la mà que havien estat propietat d'infants que ja no els necessitaran– i en Robafaves van desfer el camí per entrar a dormir a l'ajuntament i donar pas a una orgia de foc, llum i petards. Començava l'Escapada a Negra Nit, amb l'espectacular encesa de davant l'ajuntament. Mentre les Diablesses, els Diables de l'Alforja, els Diables de les Borges del Camp, els Diables de Santes, els Diables de la Salut de Sant Feliu de Llobregat, els Diables de Mataró i els Banyuts del Casal de Llavaneres pujaven Riera amunt, la Momerota feia la seva impressionant sortida de foc des de dins l'edifici consistorial. La comitiva la van tancar la Víbria de Reus i el Drac de Mataró. El recorregut va acabar a la plaça de l'Ajuntament, on les Diablesses van fer una encesa especial per commemorar els 30 anys d'aquesta colla de foc formada íntegrament per dones. La Nit Boja anava cremant els cartutxos amb la Pujada Tabalada fins al parc Central per donar pas a la Ruixada, que va assolir un nou rècord d'assistents, amb unes 22.000 persones. Un dels punts febles de la nit va ser la poca presència d'urinaris més enllà dels punts clau de la festa, i això va provocar que molta gent fes les seves necessitats al carrer.

La tarda boja dels menuts

Una proposta familiar per fer créixer el planter

L'endemà de la Nit Boja, els protagonistes són els més petits. Com que la fórmula de la nit anterior no sembla esgotada, a la tarda se'n fa una rèplica per a un públic familiar. Amb les mateixes ganes, la família Robafaves va sortir de l'ajuntament, aquest cop De Parranda i Riera avall es va tornar a comptar fins a quinze. Com a la nit, la tarda també va ser massiva, però més pacífica. En lloc de vi, s'hi van servir sucs, i l'animació va anar a càrrec del grup Rah-mon Roma i els Dials. La Tarda Guillada va registrar un dels moments àlgids quan, feta la dormida dels gegants, va començar el Correguspira. Ben protegits i tapats, alguns era la primera vegada que corrien al voltant de les figures i sota el foc. La festa va acabar amb més balls i bany final amb la Ruixadeta del parc Central.

La contraprogramació

Música i discjòqueis per esponjar la Nit Boja

La contraprogramació per a la Nit Boja va donar els resultats esperats i la idea d'esponjar la festa i repartir els assistents en diversos espais va ser encertada. Mentre al centre de Mataró 7.000 persones comptaven fins a quinze durant el Desvetllament Bellugós, gairebé el doble ballaven amb els èxits musicals dels discjòqueis de Los 40 Principales al passeig Marítim. El mateix va passar amb l'Escapada a Negra Nit, ja que mentre milers de persones gaudien del foc de la festa, n'hi va haver unes 4.000, segons l'Ajuntament, que van preferir ballar a la plaça Santa Anna amb la sessió del DJ David Oleart. La Ruixada, però, va ser el punt d'unió entre els que van seguir el cerimonial de la Nit Boja i els que van optar per l'oferta alternativa. El resultat: una catarsi massiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figa Flawas
Grup de música

“Volem arribar a gent que no escolta mai res en català”

Barcelona
Ramon Breu
Novel·lista

“La democràcia espanyola està avariada”

Barcelona
pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona