cultura

Rècord de participació en els premis literaris de Girona

En total s'han presentat 157 originals en les diferents categories, 74 obres de les quals aspiren al 48è Premi Prudenci Bertrana

La cerimònia del 17 de setembre retrà homenatge a Ricard Masó

La Fundació Prudenci Bertrana, a través del seu president, Joan Domènech, va fer públic ahir el nombre d'obres rebudes i que aspiren enguany a les diverses categories dels premis literaris 2015, que tindran lloc el 17 de setembre. A diferència de l'anterior edició, que va haver-hi un descens notable “i sorprenent” de participants, aquest any es dóna la circumstància que s'han batut tots els rècords de participació i a totes les categories s'ha més que doblat el nombre de participants. Una satisfacció que el seu president no va amagar, tot i que va manifestar que espera que aquesta “bona collita” també es tradueixi a nivell qualitatiu. Sobre aquest fet extraordinari, Domènech creu que es pot explicar per diversos motius, com que són uns premis “molt llaminers” i amb una bona dotació econòmica, que tenen prestigi dins el món literari i que les lletres catalanes viuen un moment dolç d'autoreivindicació.

Per començar, al 48è Premi Prudenci Bertrana de Novel·la s'hi han presentat 74 exemplars (32 l'any passat) d'escriptors d'arreu de la geografia catalana. També s'ha detectat la procedència d'obres de l'Estat espanyol i de països com el Regne Unit, Itàlia o França. El guardó és de 30.000 euros. Pel que fa al 38è Premi Miquel de Palol de Poesia també s'ha superat per molt la xifra de l'any passat (11 obres) amb 46 exemplars que aspiren a una retribució de 2.400 euros. Entre els participants, i deixant de banda els pseudònims, hi ha una obra d'Isabel Oliva, que als 90 anys demostra ser més activa que mai. El 36è Premi Carles Rahola d'Assaig té 19 aspirants (la retribució és de 6.000 euros), el qual tindrà enguany un nou membre del jurat, Joaquim Nadal, en substitució del seu oncle Jordi Nadal. El 30è Premi Ramon Muntaner de Literatura Juvenil ha rebut 18 treballs (7 l'any passat) i en aquest cas és Núria Martí Constans que substitueix la malaurada Natàlia Molero, membre del jurat –“un tros de la nostra història que se n'ha anat”– a qui Joan Domènech va voler oferir un record durant l'acte de presentació.

El termini per presentar candidatures al 13è Premi Lletra de Webs de Literatura Catalana finalitza el 5 de setembre, i pel que fa a les lletres seleccionades al Premi Cerverí a la lletra de cançó original i inèdita es pot votar fins al 10 de setembre al web www.catradio.cat Per ara, hi ha cançons de Joan Miquel Oliver, Ferran Palau, Xarim Aresté, Élena, Fred i Son, Joan Colomo, Clara Andrés i Rosa-Luxemburg.

L'organització ja té la mirada posada en organitzar el 50è aniversari dels premis d'aquí a dos anys. Per donar més incidència als premis literaris de Girona, estan tancant acords amb la UdG i el Museu d'Art de Girona –que prepara una exposició sobre el Bertrana il·lustrador– per poder influir més en la joventut i per organitzar activitats paral·leles que donin més rellevància a l'entrega de premis, que es farà en una cerimònia presentada per la periodista Mercè Sibina el 17 de setembre.

Un record a Ricard Masó

L'abril d'aquest any moria Ricard Masó, un dels impulsors del premi Prudenci Bertrana. Per això, durant l'entrega de premis es retrà un homenatge a la seva figura, tal com l'any passat van fer amb Modest Prats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA