cultura

De Síria a La Virreina

El fotògraf Ricard Garcia Vilanova exhibeix a La Virreina la realitat del conflicte de Síria, de l'any 2011 al 2015, centrant-se sobretot en els nens i en la població civil

Berta Sureda diu que convocarà un concurs en què es decidirà el futur de La Virreina

Les bombes no han deixat de caure a Síria des que Ricard Garcia Vilanova (Barcelona, 1971) va tornar-ne. 215.000 morts, quatre milions de refugiats i set milions de desplaçats són les xifres fins ara d'un conflicte que està sent atroç, sobretot per a la població civil. Aquesta tràgica situació és el que aquest fotògraf ha intentat reflectir en les seves imatges, que des d'ahir i fins al 18 d'octubre s'exposen a La Virreina.

Ricard Garcia Vilanova “és l'única persona que ha pogut veure els petits canvis que han tingut lloc en aquest país i que per a la resta són imperceptibles, ja que els anem rebent a través de les notícies amb comptagotes”, explica el comissari de l'exposició, Ricard Mas. I és que Vilanova és l'únic periodista gràfic que ha estat a Síria des de l'inici de la guerra. Va arribar-hi il·legalment el novembre de 2011, en el marc de la Primaveres Àrabs, i des d'aquell moment fins ara ha intentat “mostrar com ha evolucionat el conflicte”, conta el mateix fotògraf. Durant la seva estada al país del Pròxim Orient va ser segrestat 194 dies el 2014, un fet que considera un “accident laboral”. Totes aquestes condicions han sigut importants pel treball que ara es pot veure a La Virreina. 42 fotografies i deu vídeos és el material que ha sigut seleccionat per la mostra, “a la qual entres amb una mirada i en surts amb una altra”, puntualitza Berta Sureda, comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, que ahir en la inauguració de l'exposició va voler fer esment a la situació de La Virreina. Va aclarir, a més, que farà sectorials amb agents culturals per fer un full de ruta i a partir d'aquí convocarà un concurs públic.

Ricard Garcia Vilanova treballa alhora amb una càmera fotogràfica i una de vídeo. Filma i quan veu alguna cosa interessant per fotografiar dispara la ràfega, per tant “es pot veure la fotografia i a la televisió l'escena completa, el context on s'ha realitzat”, relata el comissari. El fet que el fotògraf utilitzi un objectiu proper al gran angular fa que sembli que “els personatges de les imatges estiguin incrustats al vidre, com si intentessin sortir”, explica.

Una de les circumstàncies interessants d'aquesta exposició és que no està organitzada de manera cronològica, sinó temàtica. La infància, els enterraments, els hospitals, les ciutats destruïdes i el paper de la dona són els temes tractats.

El barceloní té la intenció de tornar a Síria “fins que les condicions ho permetin”, diu, però la realitat és que treballar allà cada cop és més difícil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA