cultura

Arts visuals

Festival Internacional Mapping Girona 2015

També es viu d'il·lusions

‘Diplopia' és l'espectacle estereoscòpic amb el qual s'ha inaugurat el festival de mapatge de Girona

Les projeccions omplen fins avui d'imatges projectades les principals façanes de la ciutat

Ja ho diu Raimon: “Al meu país la pluja no sap ploure:

o plou poc o plou massa.” I bé que ho saben els gironins aquests dies, sobretot els organitzadors de festivals, que aquests darrers dies –i després d'un mes de juliol calorós i sec com pocs– no paren de mirar el cel o bé estan pendents constantment dels avisos de pluja del mòbil. I si el Tempo sota les Estrelles va arrencar fa una setmana sota ruixats intermitents però intensos, el Festival Internacional Mapping Girona també ho ha fet afectat per les inclemències meteorològiques. Tanmateix, ni això no ha frenat que centenars de persones s'hagin acostat a les principals façanes dels edificis de la ciutat per contemplar les projeccions artístiques que proposa aquest festival únic a l'Estat.

Sota paraigües, divendres es va donar el tret de sortida del Concurs de Mapping amb la projecció de Diplopia, un espectacle de mapatge amb efectes tridimensionals creat per l'estudi barceloní Onionlab. És una peça artística de caire efectista que, sent estereoscòpica, es pot apreciar millor amb ulleres especials, aquelles de filtres blau i vermell que als anys vuitanta tant es van popularitzar al cinema (sobretot de terror) i que molts ja consideràvem pretèrites. Com la majoria de propostes, aquesta juga amb les línies arquitectòniques per desconstruir l'edifici mitjançant un joc visual que converteix la pedra en matèria orgànica i la bidimensionalitat de la façana en una estructura que desafia els límits de la física. Tan sols dura deu minuts, però vista la reacció del públic, d'allò més entusiasta, segur que serà una de les obres més aplaudides d'aquesta segona edició.

I qui no en tingui prou té on triar i remenar. A l'ajuntament, la Casa Pastors i els jutjats, per apreciar les propostes dels professionals. Al pont d'en Gómez, la categoria amateur, i a Les Àligues, l'educativa. Loops continus de les deu de la nit a la una de la matinada, avui com a dia de cloenda i amb l'anunci dels guanyadors de cada categoria. En totes, projeccions vídeoartístiques realitzades amb aquesta tècnica i seguint la temàtica proposada pel FIMG 2015, basada en les contradiccions. Conceptes oposats, com la claredat i la foscor, allò flexible i rígid, allò proper i llunyà, el soroll i el silenci, allò sec i humit... Contraposicions volumètriques i il·lusió de profunditat en les imatges que pretenen confondre, inquietar i fascinar l'espectador.

A un altre nivell, menys espectacular, però igual de suggeridor o més, trobem els micromapatges. En aquest cas, peces distribuïdes per diversos espais i racons de la ciutat, com són els hotels Peninsular, Nord 1901 i Europa; i en establiments com els Jardins de la Mercè, +CUB, Joieria Fortià i Despiral.

Una proposta singular, el FIMG, que cala més que la pluja i que té el propòsit de convertir Girona en un referent de la creativitat i, més concretament, de la creació contemporània i de les arts visuals.

La temàtica
Enguany són les ‘contradiccions', conceptes oposats com la claredat i la foscor, allò flexible i allò rígid, el què és proper i el que és llunyà, el soroll i el silenci, allò sec i allò humit...


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE