cultura

Retorn al segle XIX

Un estudi al Raval barceloní capbussa els clients en els orígens de la fotografia, amb procediments més pausats i laboriosos que en rescaten els valors artístics

Alberto Gamazo és un virtuós del col·lodió humit, amb el qual atrapa l'aura de la gent

Avui tothom és –o més aviat se'n sent– fotògraf. Es necessita ben poca cosa per ser-ho o, més ben dit, per sentir-se'n. Fer una fotografia no ens demana res més que unes mil·lèsimes de segon. El temps que es triga a pitjar un botó, el del mòbil o el de qualsevol altre dispositiu tecnològic, i llestos. Que ens agrada? Bé. Que no? Sant tornem-hi. Tot va així de de pressa a les nostres vides. I la fotografia s'ha convertit en un objecte de consum d'un sol ús com molts altres.

Però hi va haver un temps en què era un art. Un art que exigia criteri i paciència. I això és el que reivindica Alberto Gamazo des del seu estudi del Raval. El seu nom, Señor Archer, ja ens dóna algunes pistes. L'anglès Frederick Scott Archer es va inventar a mitjan segle XIX una tècnica fotogràfica revolucionària, el col·lodió humit, amb el qual va desplaçar el daguerreotip, perquè era molt més barat i meravellava per la nitidesa de la imatge que engendrava. No és pas que Gamazo, un asturià que fa quatre anys que viu a Barcelona, pretengui carregar-se l'era digital des del seu petit cau del carrer de la Paloma, al número 15, però sí que vol oferir una manera diferent de veure i d'entendre la fotografia. Més reposada, més artesanal, més autèntica.

“Necessitem retrobar-nos amb els valors artístics de la fotografia”, implora. Aquesta tardor farà un any que va obrir aquest estudi –per contactar-hi ara per vacances: www.señorarcher.com–, on ell i els seus clients fan un viatge en el temps. Gamazo involucra els retratats en tot el procés perquè visquin una experiència “a mig camí entre la fotografia i l'alquímia”. El criteri el posa el fotògraf: ulls i mans són imprescindibles perquè aquesta fórmula amb els seus secrets químics funcioni. La paciència és cosa del client: per obtenir un bon retrat no pot ni parpellejar durant quinze segons, que es fan eterns, però que l'allunyen de postures forçades i somriures postissos.

La sessió bàsica costa uns 40 euros i en dos dies el retratat s'endú a casa una placa de vidre de 9x12 cm, que té una garantia de perdurabilitat centenària, i una còpia digital. L'estètica és singularíssima. Aquest mètode tradueix els colors al blanc i negre d'una manera ben especial. Enfosqueix els vermells i aclareix els blaus. I s'acarnissa amb les imperfeccions de la pell com ara les marques i les arrugues. Afavorir no afavoreix, per dir la veritat, però dota la persona d'una aura un punt mística i d'una mirada profundíssima. “Som més nosaltres”, emfasitza Gamazo. I, el més important de tot, és una imatge única i irrepetible. “Lluites contra tants factors externs que mai et surt igual. Sempre hi ha un element sorpresa.” Sorprèn, sorprèn.

Per estrany que pugui semblar a alguns, actualment la recuperació de les tècniques fotogràfiques antigues és tot un fenomen. Quan Gamazo va obrir el seu estudi a Barcelona només hi havia un taller d'aquestes característiques, a San Francisco, però un any després ja n'hi ha una cinquantena a tot el món. Nostàlgia? Sí, però no només. “La fotografia d'avui és estressant”, reconeix aquest fotògraf, que també té una faceta digital, com a col·laborador de mitjans de comunicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA