cultura

Amics i residents a Nova York

La premiada autobiografia de Patti Smith, ‘Éramos unos niños', serà una sèrie de televisió amb guió de J. Logan

Guanyar-se el respecte com a artista és molt complicat. Tant és si ets poeta, músic de rock, fotògraf o titellaire. Si et movies pel wild side de la Nova York de finals dels anys seixanta, dels setanta i vuitanta, si reptaves per la banda salvatge que cantava Lou Reed, havies d'aconseguir aquest respecte a molta velocitat, perquè era tristament senzill morir jove. Primer les sobredosis de droga i, més endavant, la sida. Viure de pressa, morir jove i tenir un cadàver bonic, com es va dir.

Alguns van caure, com Jimi Hendrix, Jean-Michel Basquiat i Janis Joplin. Per sort, però, molts més es van salvar, durant uns quants anys, com Robert Mapplethorpe (que va morir de sida el 1989), o encara són vius i actius, com la seva amiga, músic i poeta, Patti Smith.

Patti Smith és una de les figures més icòniques i influents de la contracultura nord-americana. Poeta delicada i rabiosa, compositora potent, intèrpret visceral, activista compromesa amb tota mena de conflictes socials...

El 2010 va publicar el seu tretzè llibre, Just Kids, en castellà Éramos unos niños (Lumen). I en aquest cas no era un poemari, sinó l'autobiografia d'una època, entre el 1967, en què ella i el fotògraf Robert Mapplethorpe es van conèixer i fer grans amics, fins a la mort d'ell. Els anys en què van viure en el mític hotel Chelsea; del regnat intel·lectual de Warhol, Ginsberg i la colla de la Factory; del moment efervescent en què tot els semblava possible, en aquella ciutat.

El llibre, un gran homenatge a l'amistat, va guanyar els prestigiosos National Book Award i National Book Critics Circle Award, i ara s'ha fet públic que es convertirà en una sèrie de televisió.

La cadena nord-americana de pagament Showtime serà l'encarregada de convertir en imatges la història d'una amistat i d'una època, segons ha informat The Hollywood Reporter.

Patti Smith, ben activa als 68 anys, a més de coproduir la sèrie, treballarà en l'adaptació del seu llibre amb John Logan, creador de la sèrie Penny Dreadful i guionista de pel·lícules com ara Gladiator, L'últim samurai i Sweeney Todd

Segons Smith, el format de sèrie “permetrà explorar més a fons els personatges i desenvolupar històries més enllà del llibre per poder fer una presentació més heterodoxa”.

L'acció d'Éramos unos niños comença l'estiu del 1967, quan uns molt joves Smith i Mapplethorpe (tots dos van néixer el 1946) es van conèixer a Nova York. “Tots dos érem pobres, no teníem on viure i més d'un cop vam haver de robar i de buscar-nos la vida com fos”, va explicar la cantant. Smith va comentar en unes declaracions a l'agència Efe que va ser el mateix fotògraf qui la va convèncer d'escriure, algun dia, aquelles vivències, amb Nova York i el món de l'art d'escenari.

La data d'estrena encara no la pot concretar ningú, així que caldrà dir allò de “senyores i senyors, continuïn atents a les seves pantalles”.

Chelsea, refugi de la cultura

Construït el 1883 a Nova York, l'hotel Chelsea va ser durant moltes dècades un epicentre cultural de la ciutat. Hi van viure (i sovint morir) intel·lectuals i artistes com ara Mark Twain, Frida Kahlo, Bob Dylan, Burroughs, Édith Piaf, Arthur Miller, Cher, Sid Vicious, Ginsberg, Iggy Pop, Jane Fonda, Kerouac, Bob Marley, Beauvoir, De Kooning, Janis Joplin, Sartre, Kubrick, Tom Waits, Ethan Hawke, Cartier-Bresson, Dennis Hopper, Bon Jovi, Uma Thurman, Keith Richards, John Cale, Jimi Hendrix, Leonard Cohen, Christo...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.