cultura

Una mostra repassarà a Begur els llegats indians

Divendres l'obren al públic a les Escoles Velles i es podrà veure fins al 6 de setembre

El mecenatge dels indians a Begur, igual que en altres pobles de Catalunya, és el tema de l'exposició que s'inaugurarà divendres (19.30 h) a les Escoles velles del municipi. La mostra Indians i filantrops. Altruistes o vanitosos? forma part de la programació de la XII Fira d'Indians, que se celebrarà el primer cap de setmana de setembre i es podrà visitar fins al 6 de setembre. L'exposició ha estat produïda per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament, coordinada per Jordi Turró.

La mostra ressegueix la història d'algunes famílies indianes de Begur, com les de Pere Forgas i Puig, per conèixer la seva participació en obres educatives, assistencials, caritatives i culturals i la seva aposta per invertir en la indústria local al poble. Algunes de les obres més destacades dels indians van ser el Casino Cultural i l'hospital de Sant Carles, així com la inversió que van fer en la indústria del corall i del suro, en la qual va destacar l'empresari Pere Forgas i Puig.

La filantropia o l'altruisme va ser una característica que va definir els indians, que pretenien impulsar tota mena d'obres benèfiques per afavorir el desenvolupament econòmic i social dels seus pobles i les classes més desfavorides. Al darrere s'hi amagava a vegades una obsessió per cridar l'atenció i ser recordats per sempre entre els conciutadans. Per això, la mostra també intenta reflexionar sobre la doble intencionalitat de la filantropia indiana i mostra els principals llegats en matèria d'educació, sanitat, cultura i progrés econòmic d'alguns municipis indians catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA