cultura

El llegat de Miquel Plana i l'ànima de Marian Vayreda

Els museus d'Olot proposen per les Festes del Tura una panoràmica de la producció de l'artista bibliòfil i un exercici d'immersió en el món interior de l'autor de ‘La punyalada'

La tradició obliga a situar en els dies de les Festes del Tura les exposicions més potents que produeixen els museus d'Olot. Aquest cop, el costum es compleix sobradament: costaria trobar un any en què els protagonistes siguin uns autors de tanta envergadura com l'artista bibliòfil Miquel Plana i el pintor i escriptor Marian Vayreda. Si el primer és un talent contemporani al qual no s'ha prestat tota l'atenció deguda, el segon ja és des de fa temps un pilar de la història local.

Les dues produccions coincideixen en la voluntat de repassar els respectius llegats. En el cas de Plana, per donar una panoràmica de la seva ingent producció, tant de llibres de bibliòfil com d'altres facetes seves menys conegudes, per exemple, les de cartellista i ceramista. Pel que fa al petit dels germans Vayreda, es pretén aprofundir en les seves tres novel·les (Records de la darrera carlinada, Sang nova i La punyalada) interpretant-les a través d'un exercici d'immersió en la seva personalitat. El muntatge serà forçosament arriscat, ja que a més de facilitar informació objectiva, sobretot es mourà en el camp de les sensacions i les emocions. Totes dues exposicions s'inauguraran el 5 de setembre.

Plana, en onze espais

Amb el títol genèric de Miquel Plana arquitecte del llibre, s'han reunit centenars de llibres, cartells, gravats i peces de ceràmica realitzats per Miquel Plana (1943-2012), que es mostraran en onze espais diferents de la ciutat vinculats amb la temàtica del material.

A la sala oberta i la sala oberta 2 del Museu de la Garrotxa hi haurà les exposicions principals, centrades en els seus llibres de bibliòfil i els cartells. “De fet, de cadascun dels seus llibres se'n podria fer una exposició”, va afirmar ahir l'impressor, escriptor i amic de Plana Domènec Moli, en la presentació de la iniciativa. Moli forma part de l'equip que l'ha organitzada, junt amb Antoni Monturiol (que n'és el comissari), la dissenyadora Magda Pujolàs i la família de Plana. Visites guiades, tallers i una conferència complementaran les exposicions dedicades a aquell creatiu, a qui la directora del museu, Montserrat Mallol, va qualificar d'”artista total”.

Vayreda, a casa seva

De la seva banda, Marian Vayreda. Llum i ombres estarà instal·lada al Museu dels Sants, l'antic taller d'imatgeria L'Art Cristià, fundat pels germans Vayreda i Josep Berga i Boix, i on el protagonista de l'exposició va viure uns anys. L'equip que ha ideat el muntatge, amb l'especialista en història de la literatura Margarida Casacoberta al capdavant, ha volgut explorar l'interior de Vayreda. “Les tres novel·les –considera Casacuberta– responen a la recerca d'un mateix i en els seus textos s'hi nota també allò més fosc que tots porten a l'interior.” Per plasmar aquest món intangible en un format contemporani van decidir recórrer a les sensacions, a les quals es mira d'arribar a base d'imatges i textos, tant escrits com parlats.

Paral·lelament s'han organitzat dues visites guiades, una ruta pels escenaris de La punyalada i una jornada acadèmica en què diversos especialistes oferiran unes conferències.

LES FRASES

De cadascun dels llibres de Miquel Plana, se'n podria fer una exposició
Domènec Moli
IMPRESSOR i ESCRIPTOR

LA DATA

05.09.15
És el dia
en què s'inauguraran les exposicions, durant les Festes del Tura.
Les tres novel·les [de Marian Vayreda] responen a la recerca d'un mateix
Margarida Casacuberta
DOCTORA EN FILOLOGIA CATALANA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona