cultura

De Catalunya al món

Els artistes catalans han fet més de 500 actuacions a l'estranger durant el juliol i l'agost, i França i Alemanya són al capdavant de la llista dels països on més han viatjat

França i Alemanya
són els països europeus on
es fan més actuacions

Són molts els artistes catalans que aprofiten l'estiu per donar-se a conèixer pel món. Aquest any han estat 85 companyies de Catalunya –d'arts escèniques, música, teatre, dansa, circ i arts de carrer– les que han fet 515 actuacions a 20 països d'arreu d'Europa i a altres llocs del món. Aquestes dades s'extreuen de www.creativecatalonia.cat, que és una plataforma que comunica els artistes catalans amb les empreses estrangeres. “És una eina de promoció i de comunicació en l'àmbit internacional, dels creadors i de la cultura del nostre país”, puntualitza Jordi Sellas, director general de Promoció i Cooperació Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Les companyies d'arts escèniques són les que més viatgen, amb 143 actuacions de teatre, 30 de dansa, 90 de circ i 138 d'arts al carrer. Pel que fa a la música, hi ha hagut 26 grups catalans que han fet més de 114 concerts fora de Catalunya. La destinació preferida dels artistes és França, on, durant els mesos de juliol i agost, s'han fet 163 actuacions, tot i que la segueix de ben a prop Alemanya amb 150. També hi ha altres països europeus com Àustria, Bèlgica, Itàlia, els Països Baixos, Polònia, el Regne Unit o Suïssa. Els artistes més aventurats s'atreveixen a anar més lluny, i opten pel Brasil, Corea del Sud, els Estats Units, el Canadà o Mèxic.

Un dels festivals que aglutina més espectacles catalans és el Sziget Festival de Budapest (Hongria), que és un dels esdeveniments multiculturals més grans d'Europa i que, cada edició atreu a més de 415.000 persones d'arreu del món. Els grups catalans que hi han participat aquest any són Che Sudaka –que també ha actuat a Bogotà (Colombia) i diferents ciutats de França–, Delafé y las Flores Azules i les companyies d'arts de carrer i circ Tutatis, Peus de Porc i Sienta la Cabeza. L'altre esdeveniment amb més participació catalana ha estat el Tollwood Sommer festival de Munic (Alemanya), on van participar cinc companyies de l'àmbit de la dansa, les arts del carrer i el circ: PontePie, Osadía, la companyia Manolo Alcántara, Joan Català i la companyia teatral Efímer.

Els grups que fan més actuacions a l'estranger són la companyia de dansa Mar Gómez, el grup barceloní La Cafetera Roja i Bongo Botrako. Cal remarcar que “aquestes xifres formen part de la plataforma Cultura Creativa i són dades que responen a la informació que ens donen els artistes i les empreses”, però segurament hi ha molts més grups que fan actuacions a fora, sobretot músics, ja que “les arts escèniques necessiten una infraestructura de moviment que és molt més difícil que se'ns escapi”, apunta el director.

Però, per què a les empreses estrangeres els interessa tenir artistes catalans als seus festivals? Jordi Sellas ho té molt clar: “La capacitat creativa de les nostres companyies està molt ben valorada en l'àmbit internacional”, afirma rotundament. És una qüestió de “qualitat i talent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona