cultura

Col·leccionisme

Discos, compactes i pel·lícules a Cambrils

Cambrils reviu el vinil

La mostra s'ha convertit en un punt de trobada per als col·leccionistes del Baix Camp

Els estiuejants estrangers, en especial els francesos, aprofiten la fira per conèixer la música catalana

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí de Cambrils va començar el passat cap de setmana amb un aplec de sardanes i la ja tradicional fira del disc, que es va celebrar entre els dies 28 i 31 d'agost. Ubicada a la plaça de Mossèn Joan Batalla, la trobada s'ha acabat convertint amb els anys en una cita que curiosos i col·leccionistes no volen perdre's. No només s'hi exposen i venen vinils, però. També se n'hi poden vendre i trobar, a més, pel·lícules, pòsters i altres objectes de culte entre els aficionats a la cultura.

“Els Beatles i els Stones sempre funcionen”

El vinil ha tornat. “I no és d'ara, ja fa una colla d'anys, no és pas una moda passatgera”, apunta l'Àngel Querol, un dels firaires de la mostra cambrilenca. Querol passeja el seu catàleg per tot el país en mercats, trobades i altres actes similars, i és un dels promotors de Firadisc, que es dedica a la compravenda de música en diversos formats. A Cambrils hi té un públic “que sap el que busca” i que, en especial, es deleix per les edicions antigues i limitades dels clàssics del rock, el jazz i el blues. “Els discos de Led Zeppelin, els Doors, Bob Marley i dels Stones i els Beatles sempre tenen èxit”, apunta, tot i que de vegades també s'endú alguna sorpresa: “Vénen molts turistes demanant-nos discos de Raphael”, assegura.

Els francesos són els visitants estrangers més nombrosos. “El col·leccionista francès acostuma a ser de mitjana edat, amb cert poder adquisitiu i bon nivell cultural. Va més enllà de la chanson i vol conèixer la música espanyola dels anys 60 i 70”, detalla. Els alemanys, en concret els que són a tocar de la quarantena, aposten per Héroes del Silencio i fins i tot per El último de la Fila. Si un viatger demana consell sobre música catalana, Querol opta sempre per Serrat, Llach i Pau Riba. “Són perfectes per endinsar-se en la nostra cultura”, indica.

Els joves també s'han aficionat al vinil

Querol també observa un creixent interès en el vinil per part dels més joves. “Hi ha nois de 15 i 16 anys que s'han aficionat a la música perquè els pares, a casa, encara hi tenen un tocadiscos i s'estimen la música”, assenyala. Molts d'ells busquen elapés de grups de punk i ska dels 80 i els 90. “Van bojos pels discos de Kortatu, per exemple, potser perquè són difícils de trobar en compacte”, revela.

A banda, apunta el venedor, hi ha els aficionats que col·leccionen les portades dels àlbums. “Es fan fer marcs a mida i tot, i sobretot busquen les portades d'edicions limitades, de l'estranger, que en ocasions són autèntiques obres d'art”, explica.

El firaire valora de manera molt positiva la seva participació en la mostra col·leccionista de Cambrils. “És el sisè any que venim, i val força la pena, ens agrada”, exposa. A la localitat de la Costa Daurada hi ha trobat una colla d'aficionats que s'emporten a casa el recopilatori d'aquell grup del qual han sentit a parlar per tal de conèixer-lo, però també l'especialista que premia els àlbums de segona mà i en molt bon estat. El venedor no veu en el món digital ni en les noves tecnologies una amenaça per als discos. “Diuen que internet s'ho havia de carregar tot però amb el vinil, per ara, no ha pogut. Ni crec que ho pugui fer”, pronostica Querol.

Les vendes de vinils, a l'alça
Les vendes estatals de música han pujat després d'uns anys en caiguda lliure. El vinil ha tornat amb força a l'Estat espanyol durant el 2014, segons fonts de Promusicae. Es van vendre 260.000 elapés, que suposa un increment del 85,7% respecte a les xifres de vendes aconseguides l'any 2013.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE