cultura

Més de 30 artistes es donen cita a l'Eufònic

La quarta edició del festival comença avui amb l'espectacle de Montgomery Experience a la platja de Sant Carles de la Ràpita

Destaca la pujada al cim de la Foradada de Vicent Matamoros, amb escultures sonores

Amb una amalgama d'elements visuals, artístics, plàstics i musicals que configuren una de les propostes culturals més singulars de les Terres de l'Ebre i també de la resta del país. Així és com començarà avui la quarta edició del festival Eufònic, amb l'espectacle de Montgomery Experience, el nou projecte amb música de Miguel Marin (Arbol) i amb la companyia de dansa de Teresa Navarrete.

Es tracta d'una proposta que mescla magistralment pop experimental, soul d'avantguarda i dansa i que es podrà veure a la platja de Sant Carles de la Ràpita a partir de les 21.30.

Cal assenyalar que dues hores abans, en el marc de les propostes artístiques del festival, Xavi Lloses presentarà la peça Nautilus (premi Puig Porret 2014) a l'Escola d'Art i Disseny de Tortosa. Nautilus és alhora una escultura sonora i un instrument, els quals funcionen de forma autònoma interpretant una partitura generativa i amb la qual els visitants també hi podran interactuar.

L'obra es podrà visitar fins al 6 de setembre, dia en què es clourà el festival després de quatre intensos dies carregats d'activitats.

Ambdós espectacles suposaran el tret de sortida d'Eufònic 2015, cita en la qual participaran més d'una trentena d'artistes i que es desenvoluparà en diversos espais de Sant Carles de la Ràpita i Amposta, a més de diversos espais naturals del Delta de l'Ebre.

L'apartat musical d'Eufònic continua explorant l'encreuament de disciplines i llenguatges i catalitzant col·laboracions entre artistes sonors i visuals. Com a exemple d'aquesta filosofia innovadora, entre els noms propis de la quarta edició del festival destaquen Hidrogenesse, Begun, Maria Rodés, Tiger Menja Zebra, Montgomery Experience, Sergi Fäustino (exmembre de la Fura dels Baus i ballarí extrem) LCC i Amatria.

També es podran trobar accions i instal·lacions d'artistes com Jan Mech, Playmodes i Xavi Lloses. De fet, enguany Eufònic ha crescut ampliant el seu vessant expositiu i incorporant noves poblacions de les Terres de l'Ebre, com Miravet, Ulldecona i Tortosa. Una altra de les novetats és la introducció del vessant formatiu amb el primer campus d'aprenentatge Creació i Paisatge. Dels nous espais que s'incorporen en el festival cal destacar l'antiga zona d'oci del parc de Garbí, ara en desús, com a escenari nocturn, on hi haurà les actuacions de Begun, Hidrogenesse i Tiger Menja Zebra.

No menys rellevant és la part abandonada del mercat de la Ràpita, on es desenvoluparan actuacions més experimentals, com les de Sergi Faüstino i Joan Martí-Frasquier.

D'altres espais que s'incorporen són els Ullals de Baltasar d'Amposta, on es farà un vermut musical a càrrec d'Amatria i Orange Broek, i el parc MónNatura Delta, on el col·lectiu de MobilityLab presentarà Telesònic. Aquest darrer espectacle anirà a càrrec d'artistes de la comunicació interactiva i investigadors crítics de les xarxes i consistirà a un telescopi hackejat al qual incorporen capacitat interactiva i sonora per dur a terme un mapa del paisatge cultural del territori.

Destaca, dins d'aquesta premissa, la proposta que fa enguany l'artista sonor Vicent Matamoros en el marc del festival Eufònic i que s'exhibirà dissabte a les 8.00 al cim de la Foradada, a la serra del Montsià. És tracta d'una excursió avantguardista al punt més alt de la serra, on Matamoros instal·larà diferents escultures sonores al llarg de tot el recorregut amb l'objectiu que els assistents puguen reinterpretar el paisatge a partir d'emfatitzar els diferents efectes.

Des del punt de sortida fins a la font del Burgà hi haurà un vintena de campanes tubulars que estaran amagades entre el bosc i que s'activaran per l'acció del vent. “L'efecte serà com si les campanes es contestessen les unes a les altres”, va aclarir el mateix artista.

A la zona del font del Burgà, hi haurà tres flors de metall que s'activaran pel corrent de l'aigua de la font i a dalt de tot de la Foradada hi haurà una campana de dos metres, feta de platina, i que es repicarà quan es faci el cim, explica Matamoros.

Finalment, diumenge es posarà el punt final a l'Eufònic amb l'aperitiu musical al Xiringuito de la Costa, que enguany incorpora dinar.

L'espai constitueix un enclavament únic enmig de la badia dels Alfacs, on només s'hi pot accedir amb barca. Aquest any ocuparà la cabina del Xiringuito Meneo, un volcà d'energia capaç de barrejar cúmbia, explosió electrònica i ritmes 8-bit.

L'organització preveu l'assistència de centenars de persones en el conjunt de tots els actes.

Balanç positiu dels actes previs

Tot i que l'Eufònic se celebra oficialment entre els dies 3 i 6 de setembre, durant aquestes últimes setmanes hi han hagut diversos actes emmarcats en el festival. Així, el Centre d'Art de les Terres de l'Ebre (Lo Pati) va ser la seu escollida durant la setmana passada per a la inauguració de l'exposició #digitallandscapes, una mostra col·lectiva internacional. Desenes de persones van assistir a la inauguració de l'exposició, que inclou cinc peces de videocreació d'artistes procedents de Grècia, Dinamarca i Canadà, entre altres estats.

L'exposició es construeix com un relat que indaga en la relació entre paisatges reals i imaginats a través de treballs que exploren els lligams entre paisatge i creació digital. Com la resta de propostes, estarà oberta al públic fins aquest diumenge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia