cultura

Arenys de Mar protegeix i obre els búnquers al públic

Les fortificacions de la Guerra Civil que s'han netejat es podran visitar coincidint amb les jornades europees del patrimoni a l'octubre

Que es protegeixi i es faci el mateix amb alguns dels refugis antiaeris

S'han iniciat
els tràmits per protegir aquestes construccions

El tram de costa i platja arenyenca amaga fins a nou búnquers de la Guerra Civil espanyola. Un patrimoni que forma part del passat històric i que des de fa temps mira de reivindicar un grup de veïns que integren l'entitat Grup Búnquers Arenys. Fa cinc anys que van impulsar les primeres passejades per recuperar i donar a conèixer entre la població les construccions de formigó que s'alcen arran de la costa. Ara han fet un pas més
i col·laboren estretament amb l'Ajuntament i el Museu d'Arenys de Mar per organitzar les jornades europees del patrimoni que el municipi prepara per l'11 d'octubre vinent i que aquest any permetran visitar alguna d'aquestes fortificacions que van servir per vigilar i protegir la façana marítima.

La visita es podrà fer després que l'any passat es fessin obres de neteja i es milloressin els entorns d'un dels búnquers més accessibles a tocar de la platja del Cavaió. Aquest fortí, com la resta, tenia una clara funció defensiva i de guaita. Els historiadors coincideixen que la major part de les construccions es van aixecar el 1937, després que tingués lloc a Mataró una reunió dels alcaldes per acordar la protecció de la costa i la vigilància de les tropes feixistes. Una altra teoria és que mai van servir per disparar. La manca d'armament bèl·lic va portar la Generalitat a la creació de la Junta de Defensa Passiva, per tal de prevenir els atacs aeris. Aquesta defensa consistia en un servei de guaita i escolta repartit per tota la costa catalana i que feia l'avís dels avions descoberts a simple vista.

Conèixer i poder visitar per dins aquestes estructures de formigó era un dels objectius del Grup Búnquers Arenys, que s'està complint. “Sabem que no tots poden ser
visitables però sí tenir una mostra per conèixer aquest patrimoni”, destaca David Castañeda des de l'associació.

La feina de l'any passat per fer visitable un dels búnquers ha tingut continuïtat aquest estiu amb una segona actuació que s'ha fet a sobre la penya, en una de les fortificacions de formigó a la urbanització Portimar, des d'on es controla tot el front litoral. S'hi ha netejat l'interior i a l'exterior s'hi posaran plafons informatius amb la ressenya històrica i d'aspectes mediambientals de l'entorn.

L'accés a les fortificacions és més complicat des de la urbanització Portimar, ja que queda allunyada del nucli urbà i sense vigilància. “Volem que es netegin i que s'hi pugui accedir, però cal tancar-los perquè no es degradin ni s'hi torni a entrar”, apunta Castañeda.

Això és el que s'ha fet fins ara a totes dues actuacions amb la finalitat de preservar i poder fer visites comentades a l'interior en condicions com les que s'està organitzant des del Museu d'Arenys de Mar de cara a l'octubre. La seva directora, Neus Ribas, assegura que és una bona oportunitat per conèixer aquests elements que també formen part del patrimoni històric. “Ens avancem perquè és cert que encara no estan protegits, però val la pena fer-ho ara que s'han netejat”, explica. A les jornades del patrimoni europeu, els municipis s'hi afegeixen fent difusió dels elements patrimonials que tenen declarats béns d'interès cultural. Les estructures aixecades a l'inici de la Guerra Civil no estan incloses per ara dins el pla de protecció municipal.

El regidor de Cultura, Joan Miquel Llodrà (Junts per Arenys), manté que ja s'han iniciat els tràmits per la seva protecció amb el nivell II, per preservar-ne tota l'estructura. Per les jornades es podrà entrar a tots dos búnquers i s'està mirant de fer-ho amb una visita teatralitzada.

Els refugis antiaeris

Des de l'entitat de defensa dels búnquers també s'han catalogat una cinquantena de refugis antiaeris. Alguns com el que hi ha sota el camp de futbol està molt ben conservat i l'associació demana que també es preservi per fer-lo visitable. “L'interès hi és però anirem fent segons les possibilitats, i ja mirem d'implicar al màxim de regidories per mirar de protegir aquest patrimoni”, conclou Llodrà.

D'unes passejades a un itinerari de la Guerra Civil

E.F

Alguns arenyencs ja han pogut entrar dins d'un búnquer. Fa tres anys que es va organitzar una passejada en el que hi ha a la platja de la Musclera, avui inaccessible per la regressió de la sorra, que l'ha deixat penjat a la roca. L'objectiu del Grup Búnquers Arenys, segons David Castañeda, és poder anar ampliant el recorregut i arribar a fer un itinerari sobre la Guerra Civil espanyola a Arenys de Mar. “Potser no cal fer-los tots visitables, però sí poder accedir a alguns búnquers i refugis que es van fer construir”, explica. Ara ja treballen en una futura actuació que permetria recuperar un refugi que va fer construir l'Ajuntament a sota de la penya del cementiri, al costat de la bassa del Molí.

Més de quaranta

Segons un estudi dels historiadors Jordi Motlló i Joan Carles Alay, el 1998 es comptabilitzaven a la costa del Maresme fins a quaranta-cinc búnquers de la Guerra Civil. Amb les obres d'alguns passeigs i la regressió constant de les platges, alguns han quedat colgats o bé han desaparegut del tot.

Ajuntaments com el de Santa Susanna han fet actuacions per acordonar el búnquer que hi ha al mig de la platja. A Premià de Mar ja es van fer els tràmits per protegir els tres búnquers que tenen, i el regidor d'Urbanisme, Antoni Subirà, assenyala que s'haurà de protegir el que hi ha a tocar del port quan tirin endavant les obres.

En acabar el conflicte bèl·lic, la Guàrdia Civil va fer servir alguns dels búnquers del litoral per controlar el contraban que entrava per les platges. També aquestes estructures militars van ser utilitzades com a habitatge per algunes de les famílies que hi van trobar refugi després de la guerra, fa uns anys. Prova d'això són les andròmines i mobles que s'han tret a l'interior d'algun d'ells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA