cultura

Mor Carmen Balcells als 85 anys

Ha estat l'agent literària del món de les lletres castellanes contemporani

Ha representat alguns dels principals autors del ‘boom' llatinoamericà com Gabriel García Márquez o Mario Vargas Llosa

La prestigiosa agent literària Carmen Balcells va morir aquest diumenge a la nit a Barcelona als 85 anys d'edat, segons han informat aquest dilluns fonts de la seva agènciaa Europa Press. Al llarg de la seva carrera va representar més de 300 escriptors en llengua castellana i portuguesa i es va convertir en l'agent més important del món de les lletres hispanoamericanes.

Nascuda el 1930 a Santa Fe de Segarra (Segarra), a mitjan anys cinquanta va entrar a treballar a l'agència literària ACER, propietat de l'escriptor romanès exiliat Vintila Horia, que representava autors estrangers a l'Estat. L'any 1960 Horia va decidir traslladar-se a París i Balcells es va establir per compte propi i es va fer càrrec dels seus representats.

Va començar amb la gestió dels drets de traducció d'autors estrangers i Luis Goytisolo es va convertir en el primer escriptor espanyol que va representar.

Des de la seva creació, l'Agència Literària Carmen Balcells ha gestionat més de 50.000 contractes. En la seva nòmina figuren alguns dels màxims exponents boom literari llatinoamericà, com els Premis Nobel Gabriel García Márquez i Mario Vargas Llosa. A seva cartera hi ha quatre Nobel més: Pablo Neruda, Vicente Aleixandre, Miguel Ángel Asturias i Camilo José Cela.

També ha representat José Luis Sampedro, Terenci Moix, Juan Carlos Onetti, Jaime Gil de Biedma, Carlos Barral, Josep Maria Castellet, Juan Goytisolo, Alfredo Bryce Echenique, Juan Marsé, Eduardo Mendoza, Isabel Allende, Rosa Montero, Gustavo Martín Garzo, Carlos Fuentes, Augusto Roa Bastos, John Le Carré, Ana María Matute, Juan Marsé i Carme Riera, entre altres.

Alguns dels seus escriptors, com García Márquez, Marsé o Onetti li han dedicat noveles. Altres, com Max Aub o Vázquez Montalbán, l'han convertit en personatge de les seves obres.

Balcells va anunciar la seva retirada l'any 2000, si bé el 2008 es va tornar a fer càrrec de l'agència, que durant aquests anys havia perdut alguns escriptors importants. A finals de 2013 va elegir el jove gestor cultural Guillem d'Efak perquè el substituís al capdavant de l'agència.

Balcells va rebre diversos reconeixements al llar de la seva trajectòria professional, com la Medalla a l'Or al Mèrit en les Belles Arts (2000), que li va lliurar el rei Joan Carles; la Medalla del Govern de Xile (2004) o el Premi Montblanc a la Dona (2006). El 2005 va ser nomenada doctora honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i un any després va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia