cultura

Agnès Vidal guanya el 17é premi Bernat Capó

L'escriptora alcoiana fa un recorregut humà pels llavadors i el que significaven com a centre social de les dones amb “Fem safareig”

L'escriptora alcoiana Agnès Vidal ha guanyat el 17é premi Bernat Capó amb l'obra “Fem safareig”,que fa un recorregut humà pels llavadors i el que significaven com a centre social de les dones. L'acte de lliurament del guardó ha tingut lloc a Dénia i durant el qual han intervingut Francesc Tamarit, Director del Museu Valencià d'Etnologia, Xavier Rius, diputat de Cultura, Núria Sendra, editora d'Edicions del Bullent, Jaume Buïgues, vicepresident de l'IECMA, Vicent Grimalt, president de la Macma i alcalde de Dénia i Bernat Capó.

Segons han explicat fonts del Premi, “Fem safareig,” “pretén donar veu a les dones que anaven als llavadors, perquè aquests no només han estat lloc de trobada on es reunien les veïnes per netejar la roba, també eren un escenari privilegiat on compartir experiències i converses. Els homes es trobaven al casino del poble i les dones al llavador... i pobre de l'home que s'atrevira a rondar per allí!”.

A “Fem safareig” Agnès Vidal ha volgut treure a la llum el testimoni d'una trentena de dones, a la vegada ha establert un diàleg entorn el procés de la bugada. Tot plegat vol servir d'homenatge a tantes dones que carregaven amb una tasca tan feixuga com silenciada.

Agnès Vidal ha expressat una gran satisfacció per guanyar el Premi Bernat Capó “a nivell personal i professional, sobretot després de gairebé set anys treballant-hi, però tot arriba... Com deia el poeta Marià Villangómez, “voler l'impossible ens cal, i no que mori el desig”. El premi Bernat Capó és important si volem mantenir viva la historia dels nostres pobles.”

Agnès Vidal i Vicedo (Alcoi, 1979) és llicenciada en Filosofia per la Universitat de València. En el camp de la narrativa curta ha estat guardonada amb el XII Premi de Literatura Breu Vila de Mislata; el XIV Premi Sant Jordi, promogut per la Xarxa de Dones de 50 i més; el III Premi de microrelats amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, convocat per l'Institut Català de la Dona, així com el VII Concurs de Relats Breus Hem de Parlar, convocat per IB3. A més, ha publicat el treball d'investigació El Cementeri dels Anglesos. L'herència Britànica a Dénia (Edicions del Bullent) i el recull de contes Petites Engrunes (Ed. Grup de Calabrot), del qual és coordinadora i coautora. També ha participat de la publicació “Ofegat per la burocràcia i els set relats finalistes del XXI Premi Illa de Menorca de Narració Curta”. Durant onze anys ha estat col·laboradora habitual de la Revista Lletres (Grup del Llibre). És membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Actualment treballa d'educadora mediambiental a Eivissa.

El jurat ha valorat l'amenitat amb la qual està escrita l'obra. “Es tracta d'una obra que posa en valor el patrimoni material i immaterial lligat a una activitat quotidiana vinculada al treball de les dones. I fa visible la realitat femenina en la cultura popular valenciana en un espai social desaparegut del que encara queden les construccions.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA