cultura

Els galeristes fan pinya i es reinventen

La Barcelona Gallery Weekend proposa quatre dies d'intensa activitat artística per reanimar el sector

21 galeries presenten a partir de dijous un programa d'exposicions excepcionals
S'han dissenyat quatre rutes urbanes amb la complicitat de museus i espais alternatius

Les galeries d'art de Barcelona s'han cansat de la crisi. O, millor dit, de rebre les seves garrotades amb els braços plegats. Vuit anys de tempesta perfecta han estat letals per als seus negocis, fins al punt que per a la gran majoria el dilema era inajornable: tancar o regenerar-se. La segona opció s'ha imposat en un bon nombre de casos. I la major part han coincidit en aquest inici de temporada. Extraordinària coincidència.

S'obre un nou cicle en el galerisme barceloní. El president de l'associació Art Barcelona, Joan Anton Maragall, parlava fa uns dies de refundació del sector. En molts sentits. Per començar, d'ubicació de locals. Consell de Cent ha perdut la seva categoria de carrer principal de les galeries de la ciutat. Es manté dempeus, però ha quedat molt desdibuixat i sort en té de les galeries que els últims temps s'han anat situant al carrer Enric Granados.

Els lloguers desorbitats s'han traduït en una fugida massiva d'espais tan històrics i de referència com la Carles Taché o la Senda, que aquest setembre han estrenat, o estan a punt de fer-ho, noves seus lluny del centre. Ana Mas i Nogueras Blanchard també canviaran d'aires, en aquest cas a l'Hospitalet, el que suposa una veritable revolució en el concepte tradicional del món galerístic: lluny de Consell de Cent s'hi viu millor perquè hi ha locals més grans i a més bon preu i altres dinàmiques culturals i socials més propícies per desenvolupar els negocis.

No és per casualitat que tots ells hagin escollit aquests dies per inaugurar els seus projectes renovats. La refundació de la que parla Maragall és també, i sobretot, anímica i tindrà a partir d'aquest dijous un tret de sortida excepcional: la Barcelona Gallery Weekend. Una gran festa de l'art, per dir-ho ras i curt. Una celebració que vol desafiar els estats d'ànim tan decaiguts en el sector.

La Barcelona Gallery Weekend emula esdeveniments similars que es fan en moltes ciutats europees. Seran quatre dies (de dijous a diumenge) per viure intensament les exposicions que han preparat 21 galeries de la ciutat i un extens programa d'activitats, intervencions i més mostres en una vintena més d'espais, des de museus fins a indrets on habitualment no hi ha cap rastre artístic.

“Una finestra a la vida artística barcelonina”, en diuen els organitzadors, Art Barcelona. L'associació d'art contemporani de la ciutat ha dut la iniciativa, però no es cansen de dir que sense el “consens” de tot el sector no hagués estat possible tirar res endavant. Un consens que sempre es resisteix en un sector eternament dividit. De fet, les 21 galeries que hi participen no són pas totes sòcies d'Art Barcelona; n'hi ha del Gremi i també d'independents.

El criteri per seleccionar-les ha estat exclusivament “la qualitat” de les exposicions que proposaven fer. Un comitè assessor ha examinat amb lupa els seus projectes. I el repertori escollit és molt plural. Així, la programació agermana primeres espases de l'escena internacional (Matt Mullican), nacional (Antonio López) i local (Perejaume) amb talents emergents (Diego Pujal). L'art contemporani de més risc (Matt Madden) conviurà amb l'avantguarda històrica (Torres-García, Salvador Dalí). I no tot succeirà dins de les galeries. El programa Composicions integra una sèrie de cinc instal·lacions (signades per David Bestué, Dora García, Jordi Mitjà, Rasmus Nilausen & Pere Llobera i Daniel Steegmann Mangrané) en llocs tan peculiars com la Biblioteca del Camp Freudià, fundada el 1977 i ubicada a la Diagonal, o l'antic recinte industrial Cosme Toda de l'Hospitalet.

En definitiva, un cartell obert i divers que s'ha ordenat en quatre rutes urbanes que pràcticament es poden fer totes a peu: l'Eixample nord, l'Eixample sud, Ciutat Vella-Raval i Montjuïc-l'Hospitalet. La majoria de les exposicions perviuran més enllà de la clausura de l'esdeveniment, però algunes només es podran visitar durant aquests quatre dies.

Una seixantena de col·leccionistes estrangers han respost a la invitació que els ha fet l'organització (dins la qual Imma Mora, veterana gestora cultural, juga el paper de directora). L'interès per situar la capital catalana en el mapa de l'art internacional és l'essència d'aquest projecte. “Ja hi és, però sovint li manca visibilitat”, lamenta Maragall, convençut que, col·leccionistes estrangers a banda, l'esdeveniment també serà atractiu per als col·leccionistes locals, “pocs, però n'hi ha. Els hem perdut els últims anys i ara toca recuperar-los”.

Així i tot, la Barcelona Gallery Weekend vol ser, per sobre de tot, una festa ciutadana. No s'entendria que fos d'una altra manera tenint en compte que la Generalitat i l'Ajuntament en financen bona part del seu pressupost (el total voreja els 320.000 euros i les institucions aporten prop de 180.000 euros; la resta s'ha cobert amb empreses patrocinadores, mecenes particulars i les mateixes galeries participants). “Les galeries volem ser més presents en la vida dels ciutadans. Volem que l'art generi inquietud i plaer al màxim de persones”, exclama Maragall. I, per això, cal estímuls que la Barcelona Gallery Weekend s'ha preocupat de cuidar. Per exemple, la gran festa d'inauguració, dijous a les nou de la nit al Macba, no serà restringida a les habituals invitacions, sinó que s'obriran les portes a tothom.

Primera edició de la Barcelona Gallery Weekend. I tothom té ganes ja de començar a pensar en la pròxima, per perfeccionar-la. La comissionada de Cultura de l'Ajuntament, Berta Sureda, que ha heretat el projecte del govern anterior, va assegurar ahir que entra plenament en els seus plans.

Creix la fira d'art emergent Swab

La fira d'art emergent Swab és ja una cita totalment consolidada a Barcelona. Arriba a la seva 8a edició al Pavelló Italià de Montjuïc, amb la participació de més galeries (65 de 22 països) i nous programes comissariats. Enguany, coincideix amb la Barcelona Gallery Weekend, circumstància que el fundador i director de la fira, Joaquín Díez-Cascón, celebra especialment perquè creu que afavorirà els dos esdeveniments. Entre els nous programes destaquen un cicle de sis ‘performances' i i Swab Seed, en el qual David Armengol ha triat 8 espais (galerístics i no galerístics) alternatius en la seva fórmula d'exposar i produir projectes artístics. També en les mateixes dates se celebra la segona edició de la fira Art Photo BCN, a l'hotel chic&basic Ramblas. Un cap de setmana molt intens.

Nogueras Blanchard

Forta aposta la que ha fet la galeria Nogueras Blanchard traslladant la seva seu del barri del Raval barceloní a la planta baixa d'un edifici industrial de l'Hospitalet de Llobregat, en el cor del nou districte cultural de la ciutat. Àlex Nogueras diu que el canvi pretén “redimensionar-nos en la nostra voluntat primigènia”. La galeria continuarà exposant artistes consolidats però desconeguts per al gran públic

Carles Taché

Carles Taché, un dels galeristes més influents de Barcelona, ha marxat de Consell de Cent per obrir “la meva galeria ideal”. Està situada en un passatge interior del carrer Mèxic, a quatre passes de Caixafòrum, i ocupa una antiga nau industrial de 1.200 m². És la galeria més gran de l'Estat espanyol, amb cinc espais diferents per fer-hi exposicions. El projecte de rehabilitació el va encarregar al jove arquitecte Jorge Vidal, que ha respectat l'essència de l'edifici

Senda

Senda és una altra de les sales d'art que ha abandonat Consell de Cent i ha apostat per traslladar-se al carrer Trafalgar, a tocar del Palau de la Música . Ubicada en una antiga fàbrica tèxtil, la sala, amb dues plantes per a exposició, ha guanyat metres i alçada de sostre. Remodelada pels arquitectes Carles Puig i M. Antònia Mir, conserva l'aire del seu origen industrial amb un bell toc de modernitat. A la imatge, el seu director, Carlos Duran.

Ana Mas Projects

Ana Mas, que fins ara estava associada amb Rocío Santa Cruz a la galeria +R, s'instal·la pel seu compte just al pis de sobre de la Nogueras Blanchard, amb un projecte amb doble seu a l'Hospitalet i a San Juan de Puerto Rico, cosa que permetrà un transvasament d'artistes a banda i banda de l'Atlàntic. Rocío Santa Cruz també inaugurarà properament la seva pròpia galeria a la Gran Via barcelonina



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen