cultura

Liberisliber creix en complicitats i compromís

La fira d'editorials independents de Besalú, que se celebra aquest cap de setmana, s'amplia fins a 44 convidats

Liberisliber , la fira de les editorials petites, cada cop es fa més gran. De fet, per poc més que creixi, l'any vinent ja ni cabrà a la plaça de Sant Pere de Besalú i previsiblement s'haurà d'estendre cap a la plaça de la Llibertat. Així ho anuncien els organitzadors a les portes de la sisena edició, aquest cap de setmana, que reunirà 44 editorials, set més que l'any passat (s'hi incorporen Edicions de 1984, Pagès, Comanegra i Nórdicalibros, entre altres), i això que des de la seva creació s'havien proposat no acceptar més de dos segells nous per convocatòria, per evitar desbordar-se abans d'hora. La realitat editorial del país, que oposa, a la concentració dels gegants del llibre, la creixent proliferació de firmes independents, quasi familiars i de gust selecte, ha empès Liberisliber a trencar la seva pròpia norma en benefici, asseguren els promotors, de la “bibliodiversitat”, que permetrà exposar als estands de Besalú títols editats tant als Països Catalans (la majoria), com a Madrid, Aragó i Galícia.

Però Liberisliber aspira a ser més que un aparador d'editors i novetats, i aquest any ha estret vincles amb dos socis que considera estratègics: la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat i el grup de llibreries Bestiari, amb els quals emprendrà campanyes conjuntes perquè els títols de les editorials independents arribin a un públic més ampli. Una altra de les complicitats que es reforça és la de la Universitat de Girona, amb la qual la fira impulsa un Simposi Edició-Educació, el primer dels quals se celebra avui a la Facultat d'Educació (11 h), dedicat a l'àlbum il·lustrat, i l'espai Conferències UdG, que reunirà dissabte a la Cúria Reial (11.30 h) els professors Joan Ferrer, parlant de la llengua catalana al segle XX, i Xavier Pla, que abordarà “l'angoixa del paisatge” en els narradors actuals.

A més, s'amplia la secció Un món millor, concebuda com una plataforma contra la impunitat i la corrupció, amb tres convidats de luxe: Christian Felber, el fundador de l'Economia del Bé Comú (dissabte, 13 h); Pere Ortega, especialista en el negoci armamentístic espanyol (diumenge, 11.30 h), i Salem Zenia, escriptor amazic refugiat a Catalunya (dissabte, 17.30 h).

Des d'aquest any, la fira aspira a promocionar-se també fora de Girona amb el Bus Indi, un servei d'autocar que sortirà de la plaça de Catalunya de Barcelona dissabte al matí amb un bitllet molt especial: costa vint euros, a compte d'un val per la compra d'un llibre a la fira de preu equivalent.

Premis, diàlegs, combats poètics i un concert

Un dels actes centrals de la fira és la gala de lliurament dels premis Liberisliber, dissabte a la nit al teatre Cal Tronc (21.30 h), destinats a reconèixer el millor llibre en literatura infantil, en narrativa i poesia, i d'assaig. També hi haurà una nova edició de l'Escaramussa Poètica (dissabte, 18.30 h), en què llegiran els seus poemes Lucia Pietrelli, Salem Zenia, Susanna Rafart, Jaume C. Pons Alorda, Anna Gual i Lluís Riera, i un diàleg no menys combatiu entre dos periodistes de visions oposades: David Fernández i Manuel Milián Mestres, que debatran sobre el procés (diumenge, 17 h). La fira tancarà amb un concert gratuït, a Cal Tronc, de Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida interpretant els poemes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel a De vida ardent (diumenge, 19.15 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen