cultura

La poesia a l'exili, premi Walter Benjamin

L'assaig de Jordi Julià repassa la figura poètica de l'exili republicà de 1939

La segona edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin ha guardonat el treball Els cants de l'èxode. Figuració poètica de l'exili republicà de 1939, de Jordi Julià, en un acte que es va celebrar ahir al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera.

Els cants de l'èxode. Figuració poètica de l'exili republicà de 1939 és una aproximació a la poesia escrita lluny de la península Ibèrica durant bona part del segle XX, i constitueix un intent per comprendre com els expatriats van saber formular literàriament, gràcies a l'adopció i actualització de procediments i imatges tradicionals i a la creació de nous recursos, una de les situacions humanes més antigues i, alhora, un lloc comú de la història de les idees i de la cultura, com és l'exili.

El jurat ha valorat que el treball assagístic tracta la qüestió de la producció poètica a l'exili des d'una perspectiva interdisciplinària i amb els paràmetres de la literatura comparada. El text de Jordi Julià destaca, segons el jurat, a bastament per la seva erudició i per l'aparell crític que el sustenta: “Aquesta combinació fructífera –segons el jurat– de teoria i coneixement erudit es fa palesa en la manera que l'autor teixeix vincles i connexions diversos entre les obres literàries escrites en el context de l'exili republicà i obres d'autors que van experimentar altres situacions d'exili en el mateix segle XX o en altres períodes històrics.”

Jordi Julià i Garriga és doctor en teoria de la literatura i literatura comparada per la UAB. Actualment és professor agregat de l'àrea de teoria de la literatura i literatura comparada (departament de filologia espanyola de la UAB)

El jurat ha estat integrat per Francesc Abad (artista visual), Xavier Antich (Universitat de Girona), Pilar Parcerisas (comissària d'exposicions, crítica d'art i membre del Conca) i Àngel Quintana i Jörg Zimmer (Universitat de Girona).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia