cultura

Botifarra presenta a la Diputació de València el seu últim treball

El president Jorge Rodríguez lamenta la anormalitat de la institució en les últimes legislatures pel que fa a la promoció dels músics en valencià

“És una obligació moral reparar el dany fet i prestigiar els nostres músics”

La Diputació patrocina el disc la gira“A un home que ve del poble, ningú fa abaixar la cara” i es distribuirà pels centres escolars

“Durant molts anys, massa, hem estat instal·lats en la anormalitat més absoluta. Per això és quasi una obligació moral recuperar el temps perdut. Ha arribat el temps de prestigiar els nostres músics”. Amb aquestes paraules ha començat la seua intervenció Jorge Rodríguez, el president de la Diputació de València, institució que patrocina el nou disc de Pep Gimeno, Botifarra. Rodríguez ha sigut un dels encarregats de presentar “A un home que ve del poble, ningú fa abaixar la cara”, el disc en què Botifarra i Pau Chàfer han barrejat el sabor de peces ancestrals amb tocs jazzístics sense perdre l'essència del poble a què pertanyen.

El president de la Diputació ha lamentat que amb els governs del PP al capdavant de la institució s'havia “imposat la llunyania als músics en valencià. El nostre projecte en l'àmbit músical serà mostrar l'oferta que tenim per a tots els públics i totes les sensibilitats. La música no coneix fronteres i han de tindre oportunitat tots i la Diputació ha d'actuar com a catalitzador, des de la diversitat, la pluralitat i el respecte”, ha insistit.

De gira

Rodríguez s'ha mostrat molt orgullós perquè la Diputació encete aquest nou camí patrocinant el nou treball de Botifarra, així com la gira de concerts que el portaran a recórrer, de moment, quinze localitats d'arreu el territori valencià. El primer d'ells serà el pròxim 14 d'octubre al teatre Olympia de Valencià. El cap de la Diputació també ha explicat que la institució farà arribar a tots els centres escolars “A un home que ve del poble, ningú fa abaixar la cara”,

Rodríguez ha recuperat unes paraules de Josep Vicent Frechina, autor del llibre “La cançó en valencià” , per a dir que “òbviament, Botifarra no ha inventat res, però ho serveix com mai abans s'havia fet. El secret de la fórmula és tan bàsic que sembla sobrer reiterar-lo. El primer lloc, un material musical excel·lent que Botifarra coneix de primera mà perquè li l'han ensenyat els darrers custodis de la tradició oral, la darrera baula de la cadena de transmissió: un mostrari dels gèneres musicals més representatius de la comarca –la Costera– i dels territoris veïns construït a còpia de jotes de ball i de quintos, boleros, cants de batre, cuplets noucentistes, romanços satírics, nadales i fandangos en totes les seus modalitats... I en segon lloc, un tractament elegant que dignifica la matèria primera sense mistificar-la... I finalment la seua forma de cantar, el magnetisme escènic, l'expressivitat vocal, el timbre net i genuí , la dicció popular. Botifarra sona inefablement valencià”.

De la seua banda, el músic ha assegurat que ell s'expressava millor cantant que parlant i, així ha agraït el suport de la institució compartint la seua veu amb els nombrosos assistents a l'acte, entre els quals la vicepresidenta M. Josep Amigó, el diputat Xavier Rius, el director del MuVIM, Rafael Company, i alguns dels músics que han compartit trajectòria amb Botifarra.

Amb el seu particular to d'humor i recordant les històries que expliquen l'origen de les cançons, el de la Costera ha interpretat l'Havanera del peix enamorat i un fandango que han sigut fortament aplaudits pels presents. El disc presenta deu cançons, entre les quals una versió de Tio Canya, d'Al Tall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia