cultura

Identificada l'obra de dos artistes del segle XVII

El retaule de Sant Andreu de Clarà és de Feliu Vidal i Josep Bordons

Un document trobat a l'Arxiu Diocesà de Solsona ha permès identificar l'única obra conservada i de la qual es tingui notícia fins ara de dos importants artistes del segle XVII. Es tracta del retaule major de l'església de Sant Andreu de Clarà (1662), a Castellar de la Ribera, al Solsonès.

L'escultor Feliu Vidal i el pintor i orguener Josep Bordons eren artistes coneguts pels historiadors a través dels documents. Ara bé, no se n'havia trobat cap obra conservada. Algunes fonts apunten que Josep Bordons era fill d'un orguener francès establert a Catalunya i podia haver nascut a Solsona el 1530. Pertanyia a una important família de constructors i restauradors d'orgues, i el seu germà Francesc també n'era un destacat mestre. Se sap que va reparar els orgues del monestir de Poblet, la catedral de la Seu d'Urgell i l'església de Santa Maria del Mar, entre altres.

Pel que fa a Feliu Vidal, representa la tercera generació d'un obrador fundat pel seu avi Antoni i el seu pare, Miquel, procedents de Mallorca.

El document descobert correspon a alguns pagaments per l'obra del retaule de Sant Andreu Clarà, un dels pocs que no van ser cremats a Catalunya durant la Guerra Civil. Aquesta troballa “canvia completament el destí [dels dos artistes] i els recupera per la memòria del nostre patrimoni”, segons fonts de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. Precisament, ha estat el doctor Joan Bosch, investigador i director tècnic de l'institut, l'autor de la descoberta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES