cultura

‘Strippers' al Planeta

Alícia Giménez Bartlett guanya el premi Planeta amb ‘Hombres desnudos', i el director Daniel Sánchez Arévalo queda finalista

La novel·la guanyadora retrata el món de la prostitució masculina i els ‘boy strippers'

L'escriptora Alícia Giménez Bartlett, considerada la Dama de la Novel·la Negra de Barcelona, va guanyar ahir el premi Planeta amb la novel·la Hombres desnudos, mentre que el guionista i director de cinema madrileny Daniel Sánchez Arévalo va quedar finalista amb La isla de Alice.

Hombres desnudos, que es va presentar amb el pseudònim Nubes de tormenta retrata la crisi econòmica i té com a protagonistes el Xavier, un professor de literatura a l'atur, i la Irene, una empresària a qui ha abandonat el seu marit. Entre els dos emergeix una relació de gran intensitat sexual. “Es veuen obligats a canviar dràsticament per tal de sobreviure a la dramàtica situació en què estan immersos. El seu encontre, a l'entorn de la prostitució masculina, es convertirà en una autèntica fatalitat”, resa la sinopsi. Hombres desnudos gira al voltant de la prostitució masculina i els boy strippers. “No és una novel·la negra ni de la Petra Delicado”, va advertir l'escriptora ahir. “És una novel·la de tipus social que explica temes de la realitat, de la crisi, de com joves han pogut perdre el seu treball i acaben ballant en un club de striptease”.

Bartlett, que va guanyar el 2011 el Premi Nadal –també convocat pel Grup Planeta– amb Donde nadie te encuentre, és una autora consolidada amb una vintena de novel·les publicades, a banda d'un parell de títols d'assaig. El 2014 va rebre el Premi Carvalho que concedeix BCNegra pel seu recorregut com a autora de culte del gènere policíac i d'intriga. Bartlett va crear la inspectora de policia Petra Delicado, que ha protagonitzat vuit entregues d'una sèrie, que també s'ha dut a la petita pantalla, protagonitzada per Ana Belén en el paper de la inspectora Petra Delicado i Santiago Segura en el del seu inseparable company Fermín Garzón.

Nascuda a Almansa (Albacete) el 1951, aquesta escriptora resident des de fa dècades a la capital catalana té una gran projecció internacional amb més d'un milió de llibres venuts arreu: França, Itàlia (on és tota una celebritat), els Estats Units, Finlàndia, Polònia...

El premi Planeta, dotat amb 601.000 euros, es va entregar ahir al vespre en un sopar al Palau de Congressos de Barcelona. Hi van assistir representants del món polític i cultural, com ara el president de la Generalitat, Artur Mas, que va cloure així una jornada intensa entre l'homenatge a Companys i la compareixença al Tribunal al matí; la delegada de l'Estat a Catalunya, Llanos de Luna; la ministra de Foment, Ana Pastor i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. L'acte va servir per homenatjar el traspassat José Manuel Lara, l'antic president del Grup Planeta, que va ser aplaudit llargament a l'inici de la nit.

Sánchez Arévalo debuta amb una novel·la d'intriga

Amb el seu primer llargmetratge, Azuloscurocasinegro (2006) , va obtenir 3 premis Goya a la millor direcció novella, al millor actor de repartiment, i al millor actor revelació. Després van venir films com Gordos (2009) i La gran família española (2013). Com a escriptor va publicar 31 de junio de 1993 (Alfaguara, 2011), que va inspirar Azuloscurocasinegro, però fins ara no havia escrit mai cap novel·la. La isla de Alice, transcorre als Estats Units i a l'origen era el guió d'una pel·lícula. “Per a mi el més important és explicar històries, no importa el format”, va dir ahir. És una intriga que té com a punt de partida un accident de tràfic en el qual mor el marit de la protagonista, l'Alice. “Aquesta, obsessionada amb descobrir els seus secrets, reconstrueix el seu últim viatge fins arribar a una misteriosa illa on s'amaguen terribles secrets”, resa la sinopsis avançada per l'editorial. “Alice compra una casa a l'illa per espiar una comunitat americana molt tancada, i el final és del tot inesperat”, explicava Eslava Galán.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo