cultura

Els monestirs i convents gironins, motiu d'estudi

Inauguren el V Congrés d'Història de Girona, que continua avui amb una trentena d'estudiosos

Es fa coincidint amb la commemoració del mil·lenari del monestir de Sant Daniel

L'Institut d'Estudis Gironins (IEG) i l'Ajuntament de Girona coorganitzen el V Congrés d'Història de Girona, que ahir va donar el seu tret de sortida i que continuarà al llarg de tota la jornada d'avui. Coincidint amb la commemoració del mil·lenari de la fundació del monestir de Sant Daniel, aquesta cinquena convocatòria dels congressos d'història està dedicat a l'estudi dels convents i monestirs de Girona, des de l'inici del monaquisme a la ciutat fins als temps moderns.

El congrés s'ha centrat en la recerca més recent i en l'estudi d'aquells aspectes innovadors que impliquen la revisió d'alguns dels episodis, o que serveixin per omplir buits en allò que no ha estat tractat o que ho ha estat d'una manera deficient.

La inauguració va tenir lloc ahir, a la sala d'actes del monestir de Sant Daniel, amb la benvinguda institucional a càrrec de la segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, Marta Madrenas; la priora del monestir de Sant Daniel, Maria Assumpció Pifarré, i el president del IEG, Narcís Soler. La conferència inaugural va ser a càrrec de la historiadora Anna Gironella, que va parlar sobre el monaquisme a Girona. Irene Brugués, a continuació, es va esplaiar amb la seva intervenció sobre el convent de Sant Daniel, que es va completar amb una visita guiada pel mateix edifici amb mil anys d'existència. Ja a la tarda, la seixantena d'inscrits es van desplaçar a la seu de l'Institut d'Estudis Gironins per tractar temes com la cuina conventual o la revelació que el convent de Sant Domènec té la planta similar a la dels primers col·legis universitaris europeus (Cambridge, Oxford i Bolonya). Segons l'investigador Jaume de Puig, els dominics van construir els seus convents seguint aquesta model de planta arquitectònica i també la gironina compta, com aquelles, amb una església i dos claustres

Avui les ponències continuaran amb les intervencions dels historiadors Josep Clara (convent de Sant Francesc), Valentí Serra (caputxins), Pere Freixas (gòtic conventual), Francesc Miralpeix (art als monestirs gironins), Montserrat Jiménez (convent de mínims), Gemma Domènech i Rosa M. Gil (de l'exclaustració als nous usos). A l'acabar, s'oferirà la relació de comunicacions presentades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Mercè Vidal, referent en l’estudi del noucentisme

barcelona
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA