Els Premis Ovidi rellueixen al Palau de la Música
La desena edició dels guardons s'ha celebrat al recinte on els músics en valencià es van tancar fa deu anys per a denunciar l'oblit i el menyspreu de les institucions
Per primera vegada en la història del COM el president de la Generalitat i altres autoritats han assistit a la gala
L'òpera prima de Carles Gener triomfa amb el guardó al millor disc de pop “El temps del llop” i millor lletra “Contrallum”
Aspencat i Mox també han obtingut dos premis cadascun
El desgreuge al col·lectiu de músics en valencià (COM) ha culminat en la nit de hui amb el lliurament dels Premis Ovidi Montllor al Palau de la Música de València, recinte que ha acollit les últimes setmanes el cicle “La Fera al Palau” i que ha simbolitzat la recuperació dels espais públics per a un sector vetat i menystingut pels governs de PP al País Valencià.
Aquesta vesprada nit, amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta Mónica Oltra, el president de les Corts, Enric Morera, el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona i la regidora de Cultura, Glòria Tello –entre altres autoritats– a l'acte s'ha posat fi a un cicle, en què tot i els entrebancs institucionals, la creació musical en la llengua pròpia ha viscut una autèntica revolució. Així ho ha recordat el president del COM, el músic Manolo Miralles. “Són temps nous els que encetem, temps de prometença d'esperances obertes al futur; no hem d'oblidar de tota manera que el nostre passat ha estat dur, però al mateix temps fèrtil. Portem ja deu anys de premis Ovidi Montllor, que han crescut de manera espectacular, i s'ha fet palès que les nostres veus, tossudament, admirablement, han florit cada any malgrat els entrebancs dels qui treballaven sense descans per emmudir-nos i ja ens donaven per morts, però la Fera no estava morta, el País existia i resistia”, ha dit l'exmembre d'Al Tall al seu discurs.
Guardons
Bona prova d'aquesta “renaixença” són els Obrint Pas. El grup valencià es va acomiadar del públic l'any passat, després de dues dècades d'èxit indiscutible i, aquesta nit han recollit de mans del cap del Consell el Premi a la trajectòria artística. La banda liderada per Xavi Sarrià ha sigut una referència per a alguns dels grups guardonats en la gala presentada per la periodista Amàlia Garrigós i que va contar amb les intervencions dels humoristes Eugeni Alemany i Xavi Castillo –amb una particular versió d'una cançó d'Ovidi–.
Així, el jurat conformat per Xavier Aliaga, Vicent Xavier Contrí, Carla Gonzàlez, Eduard Guillot, Juan Manuel Játiva, Quim Vilarnau i Josep Vicent Frechina ha decidit que de les 134 obres concursants el Millor disc de cançó d'autor és “Entrelínies”, de Clara Andrés; Millor disc de folk “Mare Vostrum” de Mara Aranda; Millor disc de hiphop i electrònic al treball de Zoo, “Tempestes venen del sud”; Millor disc de pop “El temps del llop” per als Gener; Millor disc de rock al treball de Mox, “Tuactes i rebomboris”; Millor cançó “Si el poguera partir (Cançó de batre)”, Mox amb Pep Gimeno Botifarra; Millor lletra “Contrallum” de Gener; Millors arranjaments i producció Aspencat per “Tot és ara”; Millor maqueta “Primer Condicional” de Geografies.
A més, el guanyador en la categoria Disseny ha sigut ser per a “Nuvolàstic”, de Júlia i “Música naix de la ràbia” dels Aspencat ha aconseguit el guardó al millor videoclip. El premi al suport a la música en valencià ha sigut per a Viasona i l'ha lliurat la vicepresidenta Mónica Oltra.
Per Joan Camp, impulsor del projecte, “Viasona afiança la seva missió fundacional d'esdevenir la gran base de dades de la música en la nostra llengua a Internet. Una iniciativa inèdita a la xarxa ha permès posar a l'abast de tothom el patrimoni musical del país des de 1961 fins l'actualitat”. Per a Camp, “la millor prova de la vitalitat del panorama musical del nostre territori són aquestes xifres exponencials de creixement de Viasona que esperem que segueixin en aquesta tendència perquè serà la certificació que la música del país segueix avançant amb una bona salut”.
En el mateix sentit s'ha expressat Raimon, qui a través d'un comunicat –llegit per Rafa Xambó– ha felicitat el Col·lectiu de músics Ovidi Montllor per “la magnífica tasca realitzada en aquests deu anys” i els anima a continuar treballant per la música i el País Valencià.
Especialment emotiva ha sigut l'inici de la gala quan s'ha projectat en pantalla un fragment d'una cançó de l'artista que dóna nom als premis: “Maleïdes les guerres i aquell qui les va fer”, en senyal de repulsa als atemptats de París i en solidaritat amb les víctimes de totes les guerres. Després s'ha procedit a la lectura d'un emotiu text de l'escriptor alcoià Manel Rodríguez-Castelló glosant la figura de l'artista i un vídeo sobre Ovidi realitzat pel també alcoià Gilberto Dobón.
Una fera vigilant
El president de COM, Manolo Miralles ha recordat el naixement del col·lectiu ara fa deu anys, després del tancament que van protagonitzar els músics a l'edifici que hui ha acollit la gala i del qual s'ha mostrat un vídeo, per a agrair el suport institucional. “De moment estem ben contents, estem al Palau, els que ens representen diuen que estimen la terra, la seua llengua, la seua gent, i els hem escollit per això, i esperem grans coses d'ells”, ha dit. “Els tenim entre nosaltres –ha continuat– un bon grapat i estem molt agraïts, per acollir la fera al palau i també per què per primera vegada sentim que les nostres autoritats estan al nostre costat, al costat del poble i de la seua cultura, en aquest cas de la seua música”.
Això no obstant, Miralles també ha sigut molt clar a l'hora d'advertir-los que no es conformaran amb una política de gestos. “No oblideu que la fera observa i vigila. Ara volem i esperem que el treball que hem sembrat fructifique i que tot el País s'òmpliga de música i cançons, de dalt a baix, com diria l'enyorat Toni Mestre, que totes les cases de cultura, tots els escenaris i tots els racons del nostre territori estiguen efectivament plens d'art i música i que aquest malson que hem patit no torne mai més”, ha conclós el president.