cultura

Viatges

marta monedero

El regust d'un cafè amb pebre

Un dels destins menys turístics i més insegurs del món és el Sudan, el país del Nil, un títol que també reclama Egipte i al qual tots dos països hi tenen dret. Un territori complex, sense encís, insondable com el regust d'un cafè amb pebre i poc tocat per la literatura viatgera, tot i haver-hi excepcions com ara Rendición o hambre, de Robert Kaplan, i El cuerno del elefante, de Paco Nadal.

El periodista Luis Pancorbo aporta una nova mirada sobre un espai “tan ample i bell, tan polèmic a les altures i tan humà a peu de carrer” a Año Nuevo en Sudán, relat que transita per la capital, Khartum, que és un món a part on en qualsevol portal floreix un petit mercat; Port Sudan i Kassala. Descriu la barreja de tribus, la companyia dels guies locals i els tipus de te mentre se submergeix en alguns moments destacats de la història: les dinasties dels faraons negres i l'època colonial, centrada en la lluita entre el general anglès Gordon i el líder rebel conegut com El Mahdi, l'enviat de déu, que va morir amb el cap convertit en un cendrer.

Corresponsal, primer explorador espanyol que va trepitjar el pol Sud, director del programa Otros pueblos i autor d'una vintena de llibres, Pancorbo ha vist reconeguda la trajectòria amb el Premi Eurostars Hotels de Narrativa de Viatges 2015 per aquest relat reflexiu i ben documentat sobre uns dies de Nadal i Cap d'Any al Sudan. Unes vacances ben aprofitades.

Año Nuevo en Sudán
Luis Pancorbo
Editorial: RBA Pàgines: 223 Preu:18 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.