cultura

P er amor a una dona

A.G. Porta relata una història de gelosia i incomprensió en el context de la crisi

El narrador adopta l'estil àgil i ràpid de Salinger perquè és l'únic que ha llegit

Un home que, per amor, s'empassa Salinger i tots els llibres que calguin. Aquest és el protagonista de la darrera novel·la d'A.G. Porta Las dimensiones finitas (Acantilado), una novel·la en què l'escriptor barceloní ha volgut observar el món dels escriptors i els intel·lectuals “des de fora” i amb un to certament “irònic”. Per relatar la seva vivència, aquest home adopta l'estil de Salinger d'El guardián entre el centeno, “l'únic que ha llegit”, i va explicant les claus per conèixer l'escriptor nord-americà. D'aquí ve que el llenguatge sigui molt àgil, “com unes escenes cinematogràfiques que es van succeint”.

I per què Salinger? Doncs simplement perquè era Salinger que Antoni Garcia Porta estava llegint, a l'autobús, quan va tenir la idea d'escriure la novel·la. Això era el setembre del 2008: “Tornava de vacances i els diaris anaven plens d'amenaces per la crisi que et deixaven tremolant”. Per això l'autor va incloure la crisi en la novel·la com un diari que traça un context en què es desenvolupa la història d'amor, que no deixa de ser “una història d'incomprensió i de gelosia”. No és de casualitat que el personatge femení es diu Albertine, fent una picada d'ullet a Proust.

“No és tan la crònica d'un moment històric sinó la crisi de cadascú i d'on ens porta”, apunta Sandra Ollo, editora de l'Acantilado. En efecte, l'escriptor assenyala que el protagonista “surt de la crisi, però al final sí que està en crisi!”.

A.G. Porta va acabar d'escriure la novel·la el 2011 i la va deixar reposar en un calaix. “Quan la vaig agafar el 2013 amb prou feines vaig haver d'afegir quatre línies, i entremig havia mort Salinger i també ho vaig aprofitar”. Las dimensiones finitas va aparèixer mentre redactava una novel·la en la qual fa temps que treballa, Hormigas salvajes y suicidas, inèdita i que enllaça amb Braudel por Braudel (1999). Com en Salinger, A.G. Porta assenyala que en la seva obra hi ha un creuament que l'uneix en un mapa. El 1984 va publicar Consejos de un discípulo de Morrison a un fanático de Joyce amb el seu amic Roberto Bolaño i la seva anterior novel·la, Otra vida en la maleta (2012), també està escrita a quatre mans, amb Gregorio Casamayor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.