cultura

Una obra d'art d'avui per a l'arqueologia

Els visitants de la seu barcelonina del Museu d'Arqueologia de Catalunya, i els de Montjuïc en general, s'han acostumat els darrers mesos a ser rebuts d'una manera ben especial abans d'accedir a l'interior del centre, quan encara es troben en ple carrer. Una instal·lació escultòrica de l'artista Salvador Juanpere (Vilaplana, 1953) que consta de dos grans carreus provinents de la pedrera del Mèdol, a prop de Tarragona, penetrades per les paraules demos i krátos, com si fossin dues immenses urnes ansioses de rebre vots, ha canviat el paisatge d'aquest racó de la muntanya des del març, quan va ser instal·lada en el marc de l'exposició temporal Demos. Viure en democràcia.

La mostra es va tancar a finals de juny. I la peça de Juanpere, amb la qual no hi ha visitant o passejant curiós que no s'hagi fotografiat, estava previst que s'enretirés. Però no serà així. Els dos gegantins blocs de pedra Demos-Krátos seguiran lluint, i a partir d'ara de manera permanent, a l'escalinata de l'entrada del museu.

Els responsables de l'equipament i la Fundació Vila Casas, sempre atenta amb les institucions culturals del país i amb els artistes del seu fons, han col·laborat per fer-ho possible, per bé que el gest clau l'ha tingut el mateix artista cedint la seva obra. Per a Juanpere, artista de llarga trajectòria, aquesta instal·lació que apel·la al caràcter ancestral de les nostres arrels sociopolítiques i fa una clara al·lusió al moment actual que viu el país s'ha convertit en la seva primera obra que queda situada a l'espai públic de Barcelona.

Des del Museu d'Arqueologia, en la seva nova etapa amb Josep Manuel Rueda com a director, hi ha molt interès a airejar la casa i dotar de més estímuls les seves col·leccions amb intervencions d'art contemporani. “La nostra idea és incorporar amb total naturalitat l'art actual en els nostres discursos, connectar l'arqueologia amb una mirada contemporània”, diu Rueda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA