cultura

La casa natal de Dalí es podrà visitar a finals del 2018

L'Ajuntament de Figueres preveu 2,5 milions per a la reforma de la casa i repartirà la despesa en tres anualitats

El 2016Començarà la rehabilitació i es crearà un club de mecenatge per ajudar en el finançament

Es convertirà en un espai per mostrar el Dalí persona i artista

La casa on va néixer Salvador Dalí, al carrer Monturiol de Figueres, es podrà visitar a finals del 2018, un cop s'hagi rehabilitat. L'objectiu és convertir-la en un nou espai cultural i un atractiu turístic per a una ciutat que vol mostrar al món com era el seu artista més internacional, com a persona i com a artista, i disposar d'un espai complementari del Teatre-Museu Dalí que expliqui la relació del pintor amb Figueres. La reforma de l'edifici costarà 2.511.000 euros i l'Ajuntament té previst repartir la despesa en tres anualitats (2016-2018).

Ho va explicar l'alcaldessa, Marta Felip, al subdirector general de l'Institut de Patrimoni Cultural del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, Alfonso Muñoz Cosme, en una reunió que van fer el 18 de novembre passat a Madrid. En aquella trobada, el representant estatal va mostrar a Marta Felip l'interès del ministeri per aquest projecte i va confirmar que s'ha previst una partida de 500.000 euros en el pressupost del 2016. I l'alcaldessa va explicar-li la intenció de l'Ajuntament de dur a terme les obres en tres anys a fi de poder obrir la casa natal al públic a finals del 2018.

L'alcaldessa explica que al gener es presentarà el pressupost plurianual d'inversions d'aquest mandat, i que ja s'hi inclou la casa natal de Dalí. Per al 2016 s'hi inclouran els 500.000 euros que l'Estat donarà en forma de subvenció i la resta del pressupost es repartirà entre el 2017 i el 2018. Els tràmits per posar a licitació, adjudicar i iniciar l'obra també es duran a terme l'any que ve. Pel que fa al finançament, l'Ajuntament buscarà altres subvencions d'altres administracions i, com ja havia anunciat, també recorrerà al capital privat. De fet, al mes de gener es posarà en marxa el club de mecenatge, que permetrà finançar el projecte amb l'ajut de mecenes a títol particular o empresarial.

L'Ajuntament de Figueres s'havia plantejat mirar de rebaixar el preu que es va fixar el 2010, quan es va tenir a punt el projecte de reforma. Finalment, però, Marta Felip ha explicat que es manté el mateix projecte de 2,5 milions però que l'equip de govern confia que quan s'adjudiqui l'obra hi haurà una rebaixa del preu, que podria quedar en uns dos milions. “El compromís és ferm i l'obra estarà acabada aquest mandat”, promet l'alcaldessa, que recorda que aquest és un projecte molt reclamat a la ciutat.

Segons recull el projecte, la casa natal de Dalí tindrà diversos espais. A la planta baixa, on hi havia hagut la notaria del pare de Dalí, hi haurà l'accés al nou equipament i una botiga llibreria. L'entresòl, on va viure Salvador Dalí, es convertirà pròpiament en la casa museu, espai dedicat a la memòria de la família Dalí. Les plantes primera i segona seran sales d'exposicions i el terrat es farà servir com a mirador de la ciutat, àrea de descans amb cafeteria i espai per celebrar-hi esdeveniments.

LES FRASES

El compromís és ferm i la reforma de la casa natal de Salvador Dalí s'acabarà totalment aquest mandat
Permetrà exposar el Salvador Dalí persona i artista, més que la seva obra, una feina que ja fa el museu perfectament
L'obertura de la casa natal ha estat llargament esperada des de la compra de l'immoble
Marta Felip
alcaldessa de figueres
Història

Més de set mil persones han fet la ruta daliniana

M.Vicente

Una de les assignatures pendents de la ciutat de Figueres és que els turistes que arriben atrets per l'univers dalinià no es quedin amb la visita al Teatre-Museu Dalí sinó que coneguin la ciutat del pintor.

Una de les iniciatives que es duen a terme és la visita turística La Figueres de Dalí, que aquest estiu per primer cop ha permès visitar la casa on Dalí va viure la joventut, on va tenir el seu primer estudi i on va pintar els seus primers quadres destacats, com ara Noia de Figueres. En aquesta casa, a més, hi va rebre la visita de Federico García Lorca o Luis Buñuel.

Segons xifres de Turisme de l'Ajuntament de Figueres, més de set mil persones han fet la visita daliniana, la majoria estrangers (més de cinc mil), i una part han vist la casa de la família Dalí. El 43% dels turistes atrets per aquestes visites són francesos, però també hi han passat alemanys, italians i persones provinents dels EUA, Rússia, Àsia o Oceania, per posar alguns exemples.

Aquesta visita permet fer un recorregut pels escenaris dalinians des de, precisament, la casa on va néixer i on va passar l'adolescència, fins a punts tan característics com l'antiga Torre Gorgot, reconvertira en Torre Galatea en homenatge a Gala. Però també recorre llocs menys coneguts, com ara el col·legi La Salle, on va aprendre dibuix; l'institut Ramon Muntaner; el carrer dels Tints, on anava a l'escola municipal de dibuix; la Rambla, on se'l podia veure als cafès, en un dels quals va escriure amb Buñuel bona part d'Un chien andalou, o el celler de l'Hotel Duran, lloc preferit del geni surrealista.

Cronologia

El pintor va néixer en aquesta casa l'11 de maig del 1904

L'edifici que vol obrir al públic l'Ajuntament de Figueres és on va néixer l'11 de maig del 1904 el pintor Salvador Dalí, on el seu pare va tenir fins al 1914 la notaria i on la família tenia l'habitatge. Va ser així fins que la família Dalí es va traslladar pocs metres més enllà, al mateix carrer Monturiol, a la cantonada amb la plaça de la Palmera, habitatge que ara també es pot visitar (vegeu la plana següent). L'edifici en qüestió va ser projectat per l'arquitecte Josep Azemar i Pont i va ser construït poc més de cent anys enrere al carrer que continua al capdavall de la Rambla. Encara en vida del pintor figuerenc més internacional, s'hi va col·locar una placa commemorativa.

L'Ajuntament va comprar l'immoble entre el 1995 i el 2001

L'anunci de l'obertura de la casa natal de Dalí arriba vint anys després que l'Ajuntament de Figueres –amb Marià Lorca a l'alcaldia– signés la compra del soterrani, una part de la planta baixa i una part de l'entresòl de la finca del carrer Monturiol. Uns anys més tard, el 2001, amb l'alcalde Joan Armangué, es van comprar les parts que faltaven de la planta baixa i l'entresòl i tot el primer i el segon pis. Això representava disposar de tot l'edifici amb l'objectiu de tenir prou espai per fer el projecte cultural i turístic que s'hi vol engegar. Els anys 2005 i 2006 es va rehabilitar la façana com a pas previ per condicionar l'edifici per als futurs usos, que és el que es farà ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda