cultura

Badalona mostra jocs i joguines de l'antiguitat

L'exposició, que s'inaugurarà demà al museu, inclou 130 peces arqueològiques

Objectes per a la diversió i l'aprenentatge, els jocs i joguines són companys inseparables de la humanitat des de fa mil·lennis. D'això en dóna testimoni l'exposició Jocs i joguines a l'Antiguitat, que a partir de demà es podrà visitar al Museu de Badalona. Es tracta d'un recull de peces que van des de l'època hel·lenística fins a l'edat mitjana, un recorregut de més de mil anys que serveix per constatar que alguns jocs i joguines que encara són ben vius tenen els seus orígens en cultures antigues com l'egípcia, la grega i la romana. La necessitat social de jugar no es redueix només a la infantesa, a la mostra hi apareixen també peces utilitzades per adults, de jocs com ara els daus i els escacs, i alguns taulers que han arribat als nostres dies però dels quals no es coneixen les normes.

L'exposició està produïda pel Museu d'Arqueologia de Catalunya mitjançant Arqueoxarxa, la xarxa de museus i jaciments arqueològics de Catalunya, i ha estat concebuda pel Museu de Badalona. Recull unes 130 peces arqueològiques, procedents de tretze museus de Catalunya. Hi destaquen peces com ara un sonall de bronze del Museu Nacional d'Arqueologia de Tarragona, una nina hel·lenística del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, una figureta de cavall del Museu de Tàrrega i un taulell andalusí del Museu Comarcal de la Noguera, de Balaguer.

Esther Gurri, comissària de la mostra, destaca la vigència d'algunes peces com ara les baldufes i el io-io, i d'altres com les tabes, amb què es va jugar fins fa ben pocs anys. Hi haurà activitats familiars complementàries els diumenges 13 de desembre, 24 de gener i 21 de febrer per crear jocs i aprendre a jugar-hi com ho feien els nens grecs i romans. També s'hi farà un casal de Nadal del 29 al 31 de desembre adreçat a infants a partir de sis anys, que els permetrà descobrir que els nens romans no eren tan diferents dels d'ara. L'exposició es podrà visitar a Badalona fins al 28 de febrer i després es traslladarà a Cerdanyola i a Gavà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA