cultura

Una Andorra sense tòpics

Villaró publica ‘La Bíblia andorrana', guanyadora del premi Bertrana 2015

“El llibre és una porta oberta a una Andorra dissemblant de la projectada als mitjans”

L'oficial Andreu Boix ha tornat a prendre vida a La Bíblia andorrana (Columna), l'última novel·la de l'escriptor Albert Villaró, guanyadora del premi Prudenci Bertrana 2015. Aquest és el tercer llibre, darrere de Blau de Prússia (Columna) i de l'Escala del dolor (Columna), on aquest inspector andorrà condueix una investigació envoltada d'elements reals que remunten a la vida del petit país pirinenc. Amb aquestes tres parts, l'autor, també andorrà, fa un retrat transversal de l'Andorra profunda, la que ell coneix com a resident i que s'allunya dels tòpics dels quals és víctima. “Tenia la necessitat de recuperar aquest personatge perquè a través del que li passa puc explicar com ha evolucionat Andorra”, explica Villaró.

Tot i que La Bíblia andorrana arrenca amb un crim, aquest no és el fil conductor de la novel·la, sinó l'element que portarà l'oficial Boix a indagar entre piles de papers que desemmascaren evidències de l'espionatge entre Catalunya i Espanya i que repercuteixen sobre Andorra. “No m'agrada etiquetar les novel·les en un sol gènere. La investigació en si no té un interès especial, sinó que va acompanyada d'altres elements. Jo hi emmascaro una mica de tot, sobretot reflexió social”, afirma.

Aquesta novel·la, d'alguna manera, és una porta oberta a una Andorra dissemblant de la projectada en la publicitat o als mitjans de comunicació. “És un país que té moltes lliçons per donar a d'altres: és pacífic, no té exèrcit, no ha participat en cap guerra i ha acollit una quantitat d'immigració brutal”, destaca Villaró. “A més, aquest model de país és perfectament aplicable a altres llocs del món: no té genocidis, no ha fet invasions...”, hi afegeix.

La corrupció esquitxa

Tot i així, el cas de la Banca Privada Andorrana va esclatar a l'abril, i encara que la trama no se centra explícitament en aquests aspectes de la corrupció, “la realitat a vegades t'empaita”, lamenta l'autor, ja que aquesta mirada positiva i treballadora de la societat andorrana que ell vol impulsar es veu pertorbada. “La corrupció s'ha de contrarestar amb les informacions positives. Com per exemple, que Andorra ha sortit de la llista de paradisos fiscals i que hi ha una lluita constant contra el blanqueig”, remarca l'escriptor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL