Cultura aprova el projecte del nou orgue de Poblet, que serà més petit del que estava previst

D'aquesta manera l'instrument no taparà el rosetó

El projecte de construcció d'un nou orgue per a l'església del monestir de Poblet havia estat denegat dos cops per la comissió territorial de Patrimoni de la Generalitat, que considerava que l'instrument, de grans dimensions, afectaria excessivament el patrimoni cistercenc, ja que taparia una part del rosetó i malmetria la paret interior de la façana, on està previst de situar-lo. La comunitat cistercenca ha hagut de refer el projecte per tal d'adequar-se a les directrius de Patrimoni i, finalment, en la reunió de la comissió convocada a final d'aquest mes de setembre, la Generalitat ha donat el vistiplau a la nova proposta. Ha estat una aprovació per majoria, no per unanimitat, perquè dos dels membres de la comissió es van abstenir.

L'instrument s'acompanyarà d'un moble de grans dimensions, tot i que, segons el projecte aprovat ara, tant l'orgue com el moble i la plataforma que l'ha de sostenir seran de dimensions més petites de les previstes inicialment: «Però no gaire més petites», segons va puntualitzar ahir el prior de Poblet, Lluc Torcal, que es va mostrar satisfet per la decisió de Patrimoni. Igualment, Adam Manyé, director territorial de Cultura de la Generalitat a Tarragona, va qualificar de «solució satisfactòria» l'adoptada pels responsables del projecte de construcció del nou orgue. «La comissió demanava que es respectés la visió del rosetó i ara es compleix aquesta directriu, perquè s'ha reduït el volum de l'instrument i s'han respectat les condicions de la comissió», segons Adam Manyé, que destaca que, malgrat això, «no s'haurà perdut en sonoritat i en qualitat de l'orgue».

Manyé reconeix que en el projecte anterior, quan es preveia un orgue monumental de grans dimensions, «hi havia qui pensava que es perdria la sobrietat de l'església perquè feia la sensació que tot el protagonisme quan s'entrava a l'església seria per a l'orgue». Ara, però, amb un instrument lleugerament més petit, «el protagonisme continua sent per a la mateixa església».

Empresa suïssa

El nou orgue se situarà a la paret que es troba sobre la porta de sortida de l'església del monestir. La seva construcció s'ha encarregat a una empresa suïssa especialitzada.

Els representants de la comunitat cistercenca no van confirmar ahir si el canvi en el projecte representa també una reducció del pressupost previst inicialment, que és de més d'un milió d'euros. De fet, la Fundació Caixa Catalunya es va comprometre a aportar 1.078.500 euros, dels quals, segons va confirmar el març l'entitat financera, ja ha fet efectiva una partida de 470.00 euros. El monestir rebrà els diners pendents en els pròxims dos anys, durant el període de vigència del conveni signat entre la Fundació Caixa Catalunya i el monestir de Santa Maria de Poblet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen