cultura

El tancament de la Torras reviu en una exposició

La Biblioteca Just M. Casero mostra una sèrie de fotografies en blanc i negre

La fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter, més coneguda com la Torras Hostench, va aturar per sempre més la maquinària l'any passat. Cent trenta-dues famílies van resultar afectades però són moltes les generacions al llarg dels tres-cents anys d'existència d'aquesta fàbrica de paper que hi van establir un vincle laboral, però també social. A la Biblioteca Just M. Casero del barri del Pont Major, a tocar de Sarrià, s'exposa aquests dies i fins al 12 de desembre una mostra que recull una sèrie de fotografies de gran format en blanc i negre sobre el tancament de la històrica fàbrica, tal com es va viure al carrer els seus últims dies.

La mostra, obra de Miquel Oller i Glòria Sánchez, conformada mitjançant una subvenció de la beca Kreas, està concebuda com un document històric i social que pretén, segons els autors, preguntar-se pels factors i les causes responsables del seu tancament. “Establim quins fets descriuen aquesta realitat, quines pressions, quins canvis i problemes s'han plantejat en les esferes política, econòmica, social i psicològica a l'hora d'afrontar els fets”, remarquen.

L'exposició OffTorrasPapel inclou una exposició fotogràfica de l'última manifestació dels treballadors, familiars, amics i persones sensibles a la causa, i també s'hi poden trobar entrevistes a diferents testimonis rellevants, com ara historiadors, politòlegs, antics treballadors, recollides en declaracions fetes a Ràdio Sarrià i documents de la revista Parlem de Sarrià. Una col·lecció d'il·lustracions per donar color i vida a la històrica Torraspapel de Sarrià de Ter completen el treball.

A l'acte inaugural, que va tenir la participació de l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, es va fer una visita a l'exposició d'aquestes fotografies que estimulen la nostàlgia.

Durant els últims dies de l'exposició, l'11 i el 12 de desembre, hi ha prevista l'organització de tallers relacionats amb la fabricació de paper i el reciclatge de deixalles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES