cultura

La traducció d'Imma Falcó, clau en l'èxit del llibre

Les mil meravelles del cas ‘Wonder'

La primera novel·la de l'escriptora nord-americana R.J. Palacio, publicada el 2012, encara té un gran impacte a tot el territori català

Martí: “L'autora ha convertit un drama en una comèdia amb molta naturalitat i realisme”

Ja fa més de tres anys que Wonder (La Campana) va sortir al mercat, però la història de l'August, el nen que té una malaltia que li provoca deformacions a la cara i que s'enfronta a un primer dia d'escola als 10 anys, es continua estenent com una taca d'oli a tot el món. L'autora, R.J. Palacio, explica que inicialment havia de ser una novel·la juvenil, però si una cosa ha quedat clara és que, per als lectors, aquesta història no té edat ni límits: és tendra, sensible i realista, i representa un conjunt de valors essencials i universals.

Tot i que aquest fenomen literari ha tingut molt d'èxit arreu del món, “el boom a Catalunya ha sigut molt gran”, explica Isabel Martí, l'editora de La Campana. “Ja hem venut més de vuitanta mil exemplars en català. Als Estats Units és el lloc on ha triomfat més, i també ha tingut molta tirada a altres llocs, com ara França i Espanya, però, en proporció, a Catalunya el fenomen ha sigut bestial”, hi afegeix. El 2014 va ser el llibre de ficció en català més venut per Sant Jordi i encara aquest any va continuar al rànquing, en la cinquena posició. “Hi ha hagut un boca-orella molt important durant aquests dos anys. Va costar introduir-lo al mercat editorial, però un dia en Pep Guardiola el va recomanar a en Jordi Basté i a partir de llavors tot va anar rodat”, recorda Martí.

Als Estats Units Wonder és una lectura obligatòria a les escoles i ara a diferents punts del territori català també ho comença a ser. “La principal clau del seu èxit és que l'autora ha convertit un fet que és un drama en una comèdia que pot fer plorar d'emoció. A més, R.J. Palacio escriu amb molta naturalitat, amabilitat i realisme, té molta eficàcia narrativa: sap trobar cada diàleg i cada coma”, afirma l'editora. Encara que la novel·la té com a fil conductor la història de l'August, és un llibre amb el qual tothom es pot sentir identificat, ja que retrata els defectes humans. A més, l'autora no només escriu des del punt de vista del protagonista, sinó de tots aquells que l'envolten, com els pares, la germana, els avis i l'amiga de l'escola, és a dir, persones amb les quals tothom pot trobar paral·lelismes. Fins ara, també s'han publicat dues parts més que relaten la història de l'August des d'una altra perspectiva: El capítol del Julián (La Campana), que és el nen que fa la vida impossible a l'August, i Plutó (La Campana), que se situa en la visió del Christopher, l'amic de tota la vida.

“Els mitjans de comunicació tenen una opinió molt destructiva dels pares i del sistema d'ensenyament, i Wonder recull el millor del món pedagògic, hi dóna una visió molt positiva”, comenta Martí. En un moment en què el sistema educatiu està en crisi, aquesta novel·la remarca l'existència de bons professors i la importància que tenen en l'educació d'un nen, i això li dóna un gran valor afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia