cultura

Maçanet de la Selva estrena el nou arxiu municipal

Les obres que s'han fet a l'edifici que era la seu de la biblioteca han permès reubicar-hi els més de 2.500 volums del fons documental de la vila

El document més antic data de l'any 1652

Maçanet de la Selva disposa des d'ahir d'un nou equipament, l'arxiu municipal, que es va inaugurar en un acte encapçalat per l'alcalde, Antoni Guinó, i al qual van assistir el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; i el diputat de la Diputació de Girona Jordi Camps. Les noves instal·lacions, situades a l'edifici que havia estat seu també de la biblioteca, han permès reubicar els més de 2.500 volums del fons documental de la vila, i formen part del conjunt d'obres que aquest últim trimestre s'estan realitzant per millorar el municipi selvatà.

El nou equipament municipal consta d'un arxiu administratiu i un d'històric, i té com a objectiu garantir la recuperació, l'organització i la preservació tant de la documentació produïda per l'administració local com del patrimoni documental de la vila. Les reformes de l'edifici formen part del pla únic d'obres i serveis de la Diputació de Girona (Puosc) de l'any 2015 i també estan subvencionades per la Generalitat.

Com a arxiu administratiu, té per objectiu custodiar tota la documentació produïda o rebuda per l'Ajuntament de Maçanet de la Selva, garantir l'accés de la ciutadania a la documentació i col·laborar en el disseny i l'optimització de l'administració municipal. Com a arxiu històric, representa el servei encarregat de preservar i difondre el patrimoni documental del municipi, tant d'entitats i empreses com de persones que estiguin interessades a conservar-lo i posar-lo a disposició de la recerca i la investigació.

El document més antic

Tot i que hi ha evidències d'organització arxivística anterior, no és fins l'any 1984 quan el secretari interventor de l'Ajuntament va decidir fer l'inventari de tota la documentació oficial existent des del 9 d'abril del 1652, data del document més antic, fins al 31 de desembre del 1984, data de l'aleshores document més recent.

Antoni Guinó va destacar la importància del
nou equipament, i va elogiar la tasca de l'arxiver, Arnau Ruscalleda. “Ens trobàvem que el poble havia anat creixent i acumulant documentació però en condicions una mica precàries, i vam trobar aquí el lloc ideal després del trasllat de la biblioteca”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona