cultura

El 2016 a l'escenari

Adele, Coldplay, Silvio Rodríguez, Iron Maiden i The Cure lideren el nou curs de concerts, amb retorns com els de Sopa de Cabra i Love of Lesbian

Wilko Johnson, guitarrista de Dr. Feelgood, reapareixerà a la Sala Apolo el 27 de gener
Manolo García i Quimi Portet actuaran per separat i també amb Los Rápidos i Los Burros

Coldplay, Adele, Bryan Adams, Silvio Rodríguez, Florence + The Machine, Justin Bieber i The Cure són alguns dels macroconcerts previstos a Barcelona per al 2016, un any en què els promotors tornen a desafiar l'IVA cultural del 21% amb un calendari significativament intens. Adele, que només ha actuat a Catalunya en una ocasió –l'abril del 2011 a Bikini, quan pràcticament només la coneixien alguns anglesos residents a la ciutat–, va exhaurir fa unes setmanes en un tancar i obrir d'ulls les entrades per al seus concerts el 24 i 25 de maig al Palau Sant Jordi, just abans que els també britànics Coldplay, els dies 26 (entrades exhaurides) i 27 (encara n'hi ha a la venda), tornin a l'Estadi Olímpic gairebé set anys després d'haver-hi actuat per últim cop. Els concerts d'Adele i del grup de Chris Martin a Montjuïc són els únics que oferiran en tot l'Estat.

Serà, però, un veterà –Bryan Adams, que en la seva gira anterior va optar per visitar Cap Roig en lloc de Barcelona– qui encetarà, el 30 de gener, l'agenda musical a Montjuïc, per on durant el 2016 passaran artistes com Eros Ramazzotti (14 de febrer), Florence + The Machine (16 d'abril), Malú (20 de maig, tres setmanes després d'haver actuat al pavelló de Fontajau, a Girona), Queen amb Adam Lambert (22 de maig), Alejandro Sanz (8 de juny), Amaral (11 de juny), Laura Pausini (8 d'octubre), Estopa (15 d'octubre) i The Cure (26 de novembre). El Palau Sant Jordi (i el seu espai d'aforament menor, el Sant Jordi Club), d'altra banda, són els llocs escollits pels ídols juvenils que visitaran la ciutat: Ellie Goulding (5 de febrer), 5 Seconds of Summer (10 de juny) i Justin Bieber (22 de novembre).

El retorn de Silvio

En un registre naturalment molt diferent, el Sant Jordi serà l'escenari de la primera gira estatal en nou anys del cubà Silvio Rodríguez (17 d'abril). D'altra banda, dins del camp en què Silvio és un mestre, el de la cançó, cal anotar els recitals d'Aute (18 de febrer, obertura del Festival Guitar BCN) i Roger Mas (20 d'abril, dins del Festival Mil·lenni), així com els que proposa el Festival Barnasants (Víctor Manuel, Marina Rossell, Dominique A, Ismael Serrano i Daniel Viglietti, entre molts altres).

Pel que fa al pop rock internacional, així com a l'escena indie, el menú per al 2016 inclou uns quants plats a tenir en compte: Robert Foster (14 de gener); Foals (31 de gener); Tallest Man on Earth (10 de febrer); Glen Hansard (19 de febrer); Greg Dulli (24 de febrer); Eagles of Death Metal (el grup que actuava a la sala Bataclan el dia dels atemptats a París), que reprendran una gira que, el 3 de març, els durà a l'Apolo; Tricky (11 de març); James Bay (12 de març); Noel Gallagher (9 d'abril); Tindersticks (14 d'abril), i Damien Jurado (6 de maig).

Mötorhead, cancel·lat

En aigües del rock dur i les seves variants, l'agenda té noms destacats com ara The Darkness (14 de gener), Machine Head (12 de febrer) i Soulfly (14 de febrer). Amb un perfil més industrial, els històrics Ministry actuaran el 29 de juliol. El concert de Mötorhead del 4 de febrer ha estat cancel·lat per la mort d'Ian, Lemmy, Kilmister, ànima de la banda. Mötorhead, en principi, no tornarà a girar mai més.

El 2016 també es nodreix d'unes quantes exquisideses de l'anomenada world music –Vieux Farka Touré (10 de març), Salif Keita (21 de març), Emir Kusturica (21 de març), Orquesta Buenavista Social Club (4 d'abril) i Lila Downs (21 de maig)– i de noms poc habituals en aquestes contrades com ara el nou talent de la música country Sturgill Simpson (21 de gener); Wilko Johnson (l'històric guitarrista de Dr. Feelgood), que reapareixerà a Barcelona el
27 de gener; Chris Robinson Brotherhood, el projecte en clau de psicodèlia del cantant dels Black Crowes (11 de març); els també psicodèlics Black Mountain (1 d'abril); Paul Heaton & Jacqui Abbott (16 d'abril); The Fairfield Four (17 d'abril), i qui
va ser cantant de Soundgarden, Chris Cornell (21 d'abril).

Clàssics de sempre

Com a part, en molts casos, dels diversos festivals d'hivern de la ciutat, els teatres barcelonins rebran aquest primer semestre clàssics com ara Roger Hodgson (26 de febrer), Adamo (3 de març) i Johnny Halliday (8 de març). En l'àmbit del jazz i el soul sobresurten noms com ara Maceo Parker (9 de març), Melody Gardot (21 de març), Marcus Miller (13 d'abril) i Michel Camilo (18 de maig), a més dels que ja té en agenda el Jamboree de la plaça Reial (Fred Wesley, el 14 de gener; Marc Ribot, el 24, i l'italià Enrico Rava, els dies 26 i 27).

Rápidos i Burros

Pel que fa a la música del país, cal destacar l'inici de gira, com a part del Suite Festival, de Sopa de Cabra (17 de gener al Liceu);
un concert “amb banda i alguna sorpresa” de The New Raemon a l'Apolo (29 de gener); el retorn de Los Rápidos i Los Burros (26 i 28 de febrer a la Sala Razzmatazz, setmanes abans que Manolo García actuï el 14 de maig al Fòrum i Quimi Portet estreni disc el 12 de maig a la Barts); els dos concerts d'Adrià Puntí a L'Auditori (11 de març i 15 d'abril) i els tres que faran Love of Lesbian, a la Sala Razzmatazz, de presentació del seu nou disc, El poeta Halley (28, 29 i 30 d'abril), a més de molts altres encara pendents de ser anunciats.

New Order, Bunbury i Maiden

Amb la seguretat que dóna el fet de continuar venent abonaments sense haver anunciat encara els noms del cartell, el Primavera Sound tornarà els dies 2, 3 i 4 de juny al Parc del Fòrum amb un programa que encara és un enigma. Més matiners que mai, d'altra banda, a l'hora d'anunciar el menú, el Sónar ja ha revelat bona part del gros de
la programació per als dies 16, 17 i 18 del mateix mes. New Order, Fatboy Slim,
John Grant i Anohni –projecte compartit entre Oneohtrix Point Never, Hudson Mohawke i Antony & The Johnsons– són alguns dels principals reclams.

El Cruïlla, previst enguany per als dies 8, 9 i 10 de juliol, ha fet públics de moment tres noms estatals, però en tot cas significatius: Bunbury, Love of Lesbian i els granadins 091, reunificats recentment. Uns dies abans, concretament el dia 2, s'haurà celebrat la tercera edició de la nova era del Canet Rock. Els Catarres –habituals en la cita– i dues bandes valencianes –La Raíz i Aspencat– són els tres únics noms que s'han donat a conèixer. Sí que ho tenen més avançat, el mateix juliol, el Barcelona Beach Festival (amb Alesso, Hardwell i David Guetta, el dia 16 a la platja del Fòrum) i el Rock Fest de Santa Coloma de Gramenet, amb primeres espases de les escenes hard i heavy com ara Iron Maiden, Whitesnake, Twisted Sister, Blind Guardian, Kreator, Overkill, Doro i Loudness.

Finalment, en comarques gironines, Strenes ja té confirmades per a l'abril les visites de Sopa de Cabra, Marina Rossell, Núria Graham i Quimi Portet i, a Salt, el Black Music, les de Stanley Clarke Band (11 de març) i Akua Naru (4 de març).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA