Altres

La llibreria Carlemany tanca després de 23 anys

La llibreria de Joana Oliveda i Joana Teixidor tancarà les seves portes el 31 de gener

En culpen els baixos índexs de lectura, la pirateria i la crisi del comerç de proximitat

“Primer de tot, vull donar les gràcies a tots els clients que han estat fidels durant aquests anys a la llibreria, i sobretot al nostre personal, que ha treballat sempre amb una professionalitat excel·lent i un sentiment del negoci com a propi, que és el que millor que li pot passar a una empresa”, diu Joana Teixidor i Oliveda, propietària de la llibreria Carlemany de Girona, que tancarà les seves portes el 31 de gener, després de 23 anys d'història. Teixidor i la seva mare, Joana Oliveda i Rigau, fundadora de la llibreria del carrer Bernat Boades, comparteixen amb la resta de l'equip de la Carlemany un sentiment d'intensa tristesa i impotència per no poder aturar aquest tancament inevitable.

I aquests dies de festes i regals ho van comunicant als clients, sovint amb llàgrimes. El barri del Güell-Devesa trobarà a faltar la seva llibreria, que li donava molta vida. “Mireu què està fent l'Ajuntament amb el barri”, diu una clienta emprenyada.

Per què tanca la Carlemany ? Joana Teixidor explica tres raons principals: “En primer lloc, la gent cada vegada llegeix menys i això està demostradíssim. I no és que els lectors se'n vagin al llibre electrònic, és que cada vegada n'hi ha menys. El segon gran problema és la pirateria, que en el nostre cas afecta especialment els llibres per a l'aprenentatge d'idiomes, una de les nostres vendes principals fins ara, que aquest curs ha caigut en picat, en bona part perquè els estudiants es descarreguen els llibres de franc a la tauleta i després se'ls van passant els uns als altres. I el tercer factor és la falta de sensibilitat pel comerç de proximitat, que evidentment no afecta només les llibreries. El teixit empresarial de Catalunya està molt basat en la petita i mitjana empresa, i en canvi ara tot es compra en grans superfícies i empreses multinacionals que ni tan sols tributen al nostre país. Si continuem així, on trobarà feina la gent? Nosaltres mateixos, els mateixos ciutadans, podem canviar les coses si prenem consciència del problema.”

Teixidor afegeix que no es dóna prou importància a la lectura. “La comprensió lectora és clau en el món de la globalització. Abans es deia que la informació era poder, perquè estava ens mans d'uns pocs. Ara la informació està a l'abast de tothom, però l'has de saber entendre i aplicar.”

El somni d'una lectora

La llibreria Carlemany es va inaugurar el 26 d'octubre del 1993 com al somni realitzat d'una gran lectora, Joana Oliveda, associada en aquella primera etapa amb la centenària i ja desapareguda llibreria Pla Dalmau, de la qual era clienta i amiga. Per batejar la nova llibreria, que naixia amb vocació de ser un centre d'activitats a l'entorn del llibre, van triar el nom de l'emperador Carlemany, un personatge universal i alhora molt vinculat a Girona. De la Pla Dalmau també va arribar des del primer dia a la Carlemany Irene Arenas, que fa pocs mesos va celebrar els seus 40 anys com a llibretera. “La Irene és un capital cultural que no es pot deixar perdre aquest país”, diu Teixidor, una física especialitzada en electrònica que sempre ha treballat en el sector de les telecomunicacions i que es va encarregar de la Carlemany quan la seva mare es va retirar, el 2005, coincidint amb la mort del seu marit, Alfonso Teixidor.

“La Carlemany ha fet l'impossible: aguantar tota la crisi”, diu Joana Teixidor. La llibreria ha lluitat molt, amb sortejos de llibres, un apartat de segona mà i les Temptacions literàries, les sessions mensuals en què, des de fa més de dos anys, les “llibreteres de capçalera” Irene Arenas i Emília Rigau comentaven les últimes novetats editorials a un públic molt fidel format sobretot per veïns del barri. Ara, la llibreria començarà el procés de retorn de llibres a les editorials i, a mitjan gener, començarà la liquidació del fons restant.

I acaba així la Joana filla: “Us puc assegurar que el període en què he treballat a la Carlemany ha estat dels més bonics de la meva vida, pels meus companys i pels clients, i també per una feina que és supercomplexa però molt amena. Una feina preciosa.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA