cultura

Núria Cadenes guanya el VII Premi Crims de Tinta amb la novel·la ‘Tota la veritat'

Una quinzena de veus narradores expliquen la història de l'assassinat d'un personatge d'èxit en un poble de només 500 habitants

L'obra ha estat seleccionada entre un total de 39 originals i es publicarà al març

L'escriptora i periodista Núria Cadenes (Barcelona, 1970), ha estat la guanyadora del VII Premi Crims de Tinta que convoca l'editorial RBA amb la novel·la Tota la veritat. L'obra guanyadora ha estat seleccionada entre un total de 39 originals, es va presentar sense pseudònim i es publicarà el mes de març a la col·lecció La Negra del segell La Magrana.

La història se centra en un poble de 500 habitants on un arribista d'èxit que utilitza imatge i relacions personals per guanyar-se el favor de polítics, obtenir prebendes i fer diners, Robert Mascaró, mor a la seva casa d'estiu. Al poble hi acudeix la policia, la premsa, un advocat, polítics i un periodista que havia estat amic de joventut i sap que pot arribar on no arribin els altres.

El jurat, constituït pel llibreter Paco Camarasa, el periodista Toni Iturbe, la comissària dels Mossos d'Esquadra Cristina Manresa, l'editor d'RBA Jordi Rourera i l'escriptor Carlos Zanón, ha destacat l'originalitat formal de la novel·la, amb una “poderosa polifonia”, amb més de quinze veus narradores que plasmen, de manera fragmentada i amb “vocació de trencaclosques”, les diverses trames que s'entrecreuen al voltant d'un assassinat en un poble petit de l'interior.

També han posat de relleu la marcada personalitat i la força verbal del text i, especialment, l'èxit en la creació del clima de violència que impregna la vida al poble, una violència “soterrada, quotidiana, sempre efectiva, que esdevé una presència constant i indefugible”.

El Premi Crims de Tinta s'ha convertit en un referent del gènere negre i policíac en català. L'edició d'enguany, a més, coincideix amb el 40 aniversari de La Magrana.

Altres autors que han guanyat el Crims de Tinta en edicions anteriors són Marc Pastor, Carles Quílez, Teresa Solana, Agustí Vehí, Andreu Martín o l'any passat, Emili Bayo.

Sobre l'autora

Núria Cadenes viu a València, on treballa de llibretera. Ha publicat, entre d'altres, els llibres Cartes de la presó (1990), L'Ovidi (2002), Vine al sud! (2008) o El banquer (2013). Amb AZ (2009), va guanyar el Premi Ciutat d'Elx i el de la Crítica dels Escriptors Valencians. La primer incursió al món del gènera negre va ser al recull Elles també maten, a cura d'Anna Maria Villalonga (2013).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles