cultura

Premi al nou còmic

El Festival d'Angulema atorga el premi Fauve d'Or a l'àlbum ‘Aquí', amb el qual el nord-americà Richard McGuire crea una quarta dimensió sobre el temps

En aquesta ocasió no era present al Festival d'Angulema, però l'any passat sí, just quan acabava de sortir la seva traducció al francès per a Gallimard.
El nord-americà Richard McGuire, de 58 anys, va guanyar el cap de setmana el premi Fauve d'Or al millor àlbum de còmic pel seu insòlit Aquí (en castellà, l'ha publicat Salamandra), que redefineix les possibilitats d'aquest art creant una quarta dimensió sobre el temps. Al llarg de tres-centes pàgines dobles, l'autor imagina la vida de la seva família però també de segles abans a partir d'un sol angle d'una sala d'estar en una casa de Nova Jersey.

El lector assisteix a diferents històries fragmentades, que no només van endavant i enrere cada cop que gira full sinó que a més estan intercalades en una mateixa composició amb finestres que viatgen en el temps. Aquesta disposició que parteix d'un principi aleatori es revela fascinant a l'hora que cadascú es faci una idea de com ha evolucionat la societat del seu país, els antecessors amerindis, i faci una mirada crítica sobre els efectes futurs de l'home sobre el planeta.

McGuire, il·lustrador del New Yorker i fundador als anys vuitanta del grup seminal del dance punk Liquid Liquid, també en fa una versió digital en tauleta electrònica per poder intercanviar l'ordre de les dobles pàgines del llibre. El seu editor a França va recollir en nom seu el guardó i va llegir un missatge en què l'autor agraïa a les joves il·lustradores Maëlle Doliveux i Keren Katz la col·laboració per al seu, de moment, únic àlbum de còmic.

En una cerimònia avançada en aquesta ocasió a dissabte perquè diumenge el públic pogués parlar amb els guanyadors, la resta de recompenses responen també a estils força diferents. El premi del jurat se'l va endur el francès Pozla pel que podríem traduir com a Carnet d'una salut que fa llufa (Delcourt) i que és la seva pròpia història amb humor de la malaltia de Crohn, que afecta els intestins.

El premi revelació el va guanyar l'italià Pietro Scarnera per Una estrella tranquil·la, subtitulat Retrat sentimental de Primo Levi. El dibuixant de Torí hi ressegueix la vida de l'escriptor nascut i mort a la mateixa ciutat en el que vol ser un treball de memòria que vagi molt més enllà de l'autobiografia Si això és un home, sobre els camps de concentració. Scarnera, que també és periodista, ens va explicar que haver-se dedicat a escriure articles socials li havia servit “per copsar què hi ha d'important dins d'una història, en estar sotmès a la coerció de l'espai”. El seu editor francès, Rackham, negocia amb dues editorials la seva publicació en castellà.

Per la seva banda, el premi del públic el va guanyar Estimat país de la nostra infància (Futuropolis), del també periodista Benoît Collombat i el dibuixant Étienne Davodeau, que és una investigació amb testimonis vius dels presumptes assassinats als anys setanta a França del servei d'ordre del partit creat per De Gaulle. El que ells anomenen “els anys del silenci”.

Una combativitat de la qual també va fer mostra el president d'honor d'aquest any del festival, el japonès Katsuhiro Otomo, qui en una trobada de dues hores i mitja al Teatre d'Angulema va declarar que “el manga ha de parlar als ciutadans i anar contra el sistema”. L'autor d'Akira no es va estar de dir que, després del terratrèmol al seu país el 2011, “el govern no ha fet gran cosa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia