cultura

La JOAG estrena l'evocativa ‘Simfonia Girona' de Cassú

S'inspira en llocs emblemàtics de la ciutat com ara la Devesa, la catedral i la Rambla

El concert és demà a l'Auditori, amb la direcció de Jordi Piccorelli i la participació de la violinista Elena Rey

La Jove Orquestra Auditori de Girona estrena demà en primícia una obra composada especialment per a l'ocasió: la Simfonia Girona del mestre Francesc Cassú. Amb la direcció de Jordi Piccorelli, la JOAG tornarà a actuar a la Sala Montsalvatge de l'Auditori (20 h) per oferir un concert en què demostrarà com, any rere any, va guanyant solidesa i experiència.

El programa té dues parts, i si en la primera s'interpretaran peces de Jean Sibelius amb la participació de la violinista Elena Rey, en la segona s'estrenarà l'anunciada Simfonia Girona. Es tracta d'una obra composta per Francesc Cassú, director de La Principal de la Bisbal i la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC), a més de professor del Conservatori de Música Isaac Albéniz, que s'ha enfrontat a la seva primera simfonia. Cassú avança que l'encàrrec li ha fet molta il·lusió i que l'única condició que li van posar va ser que recollís les característiques clàssiques de distribució en tres temps. D'aquesta manera, va decidir subtitular cada temps amb noms molt gironins: I-La Devesa, II-La Catedral i III-La Rambla. “Molt típic –reconeix el compositor gironí–, però m'interessava que la imatge quedés claríssima.” Espera que els espectadors reconeguin aquests espais emblemàtics a través de la música, que els ha diferenciat intentant recrear un “impacte visual i un ambient de mercat”, en el cas de La Devesa; “un efecte nocturn i amb sons que remeten a les campanades”, per a La Catedral, i un scherzo, “en funció de la voràgine i la diversitat de la gent que recorren diàriament la Rambla”.

Com a element curiós, destaca que s'han incorporat instruments poc convencionals en una orquestra simfònica, com ara la tenora i el flabiol. La tenora com a instrument conductor i el flabiol com a element més pintoresc, “oferint notes de color més nostrades”, com remarca Cassú.

Acostumat a pujar als escenaris a dirigir, aquesta vegada estarà entre el públic, i per aquest motiu Francesc Cassú reconeix que “per primer cop” estarà “més disfrutant que patint-ho”. Simfonia Girona l'ha dedicada als seus fills, l'Isaac i en Sergi –“gironins com jo”.

L'orquestra de l'Auditori

La Jove Orquestra Auditori de Girona, nascuda l'any 2012 i amb seu permanent a l'Auditori de Girona, és un projecte pedagògic que promou la professionalització dels joves intèrprets de Girona, i contribueix a la creació i enriquiment de nous públics. La direcció musical de la JOAG s'encarrega cada temporada a una figura de prestigi reconegut. El Quartet Casals i el mestre Xavier Puig han estat alguns dels artistes que han portat la direcció de la JOAG en els seus últims projectes, i actualment se'n cuida el director barceloní Jordi Piccorelli.

La JOAG està formada per joves intèrprets de fins a 25 anys.

LA DATA

2012
neix la Jove Orquestra Auditori de Girona (JOAG), un projecte pedagògic amb intèrprets de fins a 25 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona

Un fons únic i un còmic propi

Ripoll