cultura

Sant Cugat i Bisbat evitaran els jutjats pel monestir

Acorden reunir-se els propers dies per consensuar una solució sobre la titularitat de l'església i la casa abacial

Es crea una comissió que farà un pla director per preservar i potenciar el monument

L'Ajuntament de Sant Cugat i el Bisbat de Terrassa volen evitar qualsevol litigi per la titularitat de l'església i la casa abacial després que en el ple de desembre s'aprovés una moció defensant el domini útil dels edificis a mans del consistori des del 1844 i no es descartava la via judicial si la diòcesi no renunciava a la inscripció que va fer l'agost del 2014 en el registre de la propietat dels dos immobles a favor de la parròquia de Sant Pere Octavià. Arran d'una reunió que el 25 de gener l'alcaldessa, Mercè Conesa, va mantenir amb el bisbe Saiz Meneses, es va acordar que es programaria una reunió bilateral durant la primera quinzena de febrer per aconseguir una solució consensuada, que podria passar perquè el consistori en mantingués la propietat i que el bisbat pogués fer-ne ús.

La prioritat de les dues parts és treballar en la preservació i conservació del conjunt, catalogat com a bé cultural d'interès nacional, i per aquest motiu, formen part de la comissió gestora que es va constituir dijous amb representants d'altres entitats, com ara del Departament de Cultura de la Generalitat, de la Diputació de Barcelona, de Grup d'Estudis Locals (GEL) de Sant Cugat, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès, que impulsaran i supervisaran un pla director del reial monestir per potenciar-ne el vessant museístic i també el monumental.

Aquesta és una iniciativa que també es va incloure en la moció aprovada en el ple amb les abstencions de C'S i PP, i aquest òrgan s'anirà reunint cada dos mesos. Després de la primera reunió de la comissió, la tinenta d'alcalde de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny, va destacar que la iniciativa permetrà “unir mirades i sumar esforços per poder posar en valor tot el que representa el monestir i trobar noves vies de finançament”. Una d'elles serà acollir-se als fons europeus de desenvolupament regional (Feder), ja que a través del pla director s'invertiran dos milions d'euros per rehabilitar l'església i la Diputació que presideix Conesa aportarà 150.000 euros, va explicar Fortuny.

Més coneixement

L'església és la part que necessita una actuació de preservació més urgent i el comissionat per al monestir, Josep Lluís Alay, va recordar que aquest és “un dels cinc monestirs més importants del país” i, per aquest motiu, “cal dotar-lo d'un grau de coneixement més alt per situar-lo en el lloc que es mereix''.

Altres objectius de la comissió gestora són elaborar un pla d'usos per als diferents elements que configuren el conjunt monumental, fer accions de recerca, difusió i sensibilització, generar dinàmiques de col·laboració i relació amb altres institucions de característiques similars a nivell nacional i internacional i promoure la creació d'un patronat o un altre òrgan de govern de què formin part l'Ajuntament de Sant Cugat i les altres institucions implicades, a més a més de la societat civil de Sant Cugat.

LA XIFRA

2
milions
és el que es destinarà per rehabilitar l'església, que és l'element que necessita una actuació més urgent.

LA FRASE

Cal dotar el monestir d'un grau de coneixement més alt per situar-lo en el lloc que es mereix
Josep Lluís Alay
Comissionat per al Monestir de Sant Cugat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós