cultura

Els Goya coronen ‘Truman'

La pel·lícula de Cesc Gay es va endur cinc guardons a la 30a edició dels premis: millor pel·lícula, director, actor principal (Ricardo Darín), actor secundari (Javier Cámara) i guió

Natalia de Molina, Luisa Gavasa i Irene Escolar van ser les tres actrius guardonades

Truman, de Cesc Gay, es va convertir la nit passada en la gran triomfadora de la 30a edició dels premis Goya, en endur-se cinc premis importants dels sis a què estava nominada: millor pel·lícula, director, actor principal (Ricardo Darín), actor secundari (Javier Cámara) i guió. La producció catalana rodada a Madrid ja havia triomfat als premis Gaudí fa una setmana. Ricardo Darín va aconseguir el premi al millor actor, després de quatre candidatures, i Javier Cámara es va endur el premi al millor actor de repartiment, el seu segon Goya de set nominacions. L'actor de La Rioja va recordar que fa 30 anys, quan van començar els Goya, encara treballava al camp amb el seu pare i no havia somiat mai en arribar fins aquí. Cesc Gay i Tomàs Aragay també van recollir el guió al millor guió original.

La novia, que sortia com a favorita amb dotze nominacions, només es va emportar el premi a la millor actriu de repartiment (la veterana Luisa Gavasa) i el de millor fotografia, pel sofisticat i vistós treball de Migue Amoedo, que posa imatges a les paraules de García Lorca. El premi del millor muntatge va ser per Jorger Coira (El desconocido), film gallec que també va ser distingit pel so (dos premis de vuit nominacions). Un día perfecto, que tenia també vuit nominacions, es va endur només el premi al millor guió adaptat, obra del també director del film Fernando León de Aranoa.

Altres actors premiats

Natalia de Molina va protagonitzar una de les sorpreses de la nit, en recollir el Goya a la millor actriu per Techo y comida, una dura història de denúncia contra els desnonaments. De Molina deia que es conformava amb veure en viu Juliette Binoche i Tim Robbins (també nominats), però va guanyar ella i ho va agrair desfeta en llàgrimes. Irene Escolar es va endur el premi a la millor actriu revelació per Un otoño en Berlín, i Miguel Hernán, protagonista d'A cambio de nada, va guanyar el premi al millor actor revelació. El director d'aquest projecte, Daniel Guzmán, va rebre després emocionat el premi al millor director revelació, i el va dedicar a la seva àvia, que surt a la pel·lícula i era present a la gala. D'origen humil, Guzmán va trigar deu anys a aixecar aquest projecte, que ja va triomfar al passat Festival de Màlaga.

El primer Goya de la nit va ser el de millor cançó, Palmeras en la nieve, de Lucas Vidal i Pablo Alborán, per la pel·lícula del mateix títol. Palmeras... també es va endur el premi a la millor direcció artística. Lucas Vidal va guanyar a més el premi a la millor banda sonora per Nadie quiere la noche, que també va ser premiada pel maquillatge i perruqueria, pel vestuari i per la direcció de producció. La pel·lícula d'Isabel Coixet va guanyar en total quatre estatuetes, dels apartats anomenats tècnics.

Altres premis destacats de la vetllada van ser el de millor pel·lícula animada per Atrapa la bandera, també de producció catalana; el de millor film europeu per Mustang, producció francesa dirigida per Deniz Gamze Ergüven; el de millor pel·lícula d'Amèrica Llatina per a El clan, de Pablo Trapero, i el guardó al documental va ser per a Sueños de sal. Lluís Rivera i Lluís Castells van ser distingits pels efectes especials de la producció catalana Anacleto: agente secreto, i Mariano Ozores va rebre, molt emocionat, un Goya honorífic per una carrera en què va dirigir 96 pel·lícules. Es va enduri l'única ovació amb el públic dempeus.

La cerimònia

La cerimònia va durar tres hores i vuit minuts, i tot i que es van tallar alguns discursos amb la música (amb criteri discutible, segons l'opinió de Ricardo Darín), no va evitar el to tediós i faltat de frescor i humor que caracteritza sovint aquestes gales. Va arrencar amb un exercici nostàlgic, amb imatges d'alegria i llàgrimes de 30 edicions de premis Goya, i amb un llarg número musical sobre els premis i el cinema espanyol, amb un cor de ballarins i ballarines, i el presentador Dani Rovira cantant (la veu no és el seu fort) i ballant. Tim Robbins, Penélope Cruz, Javier Bardem, Juliette Binoche i Ricardo Darín van encapçalar una llustrosa llista de convidats. Havia passat gairebé mitja hora quan Dani Rovira va fer el seu primer monòleg, en què va recordar tot el que passava a Espanya fa 30 anys, va fer bromes amb els principals nominats i es va queixar del 21% de l'IVA. Més tard també va fer broma amb el ministre de cultura –sense fer sang–, l'alcaldessa de Madrid, els líders polítics assistents a la gala i els actors més coneguts. Joan Manuel Serrat va interpretar la nostàlgica cançó Los fantasmas del Roxy, sobre un vell cinema barceloní ja desaparegut. També es va fer un homenatge a Luis Buñuel portant els tambors de Calanda a damunt l'escenari del Centre de Congressos Príncep Felip de Madrid, on es va celebrar la cerimònia.

Antonio Resines, el president de l'Acadèmia del Cinema Espanyol, va reclamar que es rebaixi l'IVA perquè “el cinema sí que és cultura, i com a tal, hauria de ser una qüestió d'estat, al marge de partits i ideologies”, i va demanar que es lluiti d'una vegada contra la pirateria. Va destacar una xifra esfereïdora: a l'Estat espanyol es descarreguen il·legalment 1.900 pel·lícules cada minut. Al llarg de la nit, van repartir premis, entre d'altres, Carmen Machi, Alaska, Rosario, Cayetana Guillén Cuervo, Unax Ugalde, Paz Vega, Verónica Echegui, Antonio de la Torre, Juan Diego Botto, Belén Rueda i Victoria Abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona