cultura

Li-Chang, 100 anys

El 16è Festival Internacional de Màgia de Badalona celebra el centenari del naixement del mag i distingeix el faquir Kirman

Un estudi apunta a la utilitat de la màgia per fer atractives les assignatures a les escoles

Va ser el 1933 quan Joan Forns i Jordana (1916-1998), un espectador de Fu-Manchú al Teatre Apolo de Barcelona, va decidir convertir-se en el mag Li- Chang. Des dels anys 40 i fins als 60 presentaria espectacles arreu d'Europa amb una companyia de fins a una trentena de persones, tots guarnits com si vinguessin del país asiàtic. Als anys noranta tornava a Badalona, on la majoria dels conciutadans ignoraven la seva carrera professional internacional, fins que el van convidar a fer de pregoner i a recuperar el seu llegat. Gràcies a això, l'Ajuntament de Badalona té una forta relació amb la màgia des d'aquest Memorial Li Chang, (va arrencar dos anys després de la seva mort) que avui ja és un festival consolidat internacionalment i arrelat a la ciutat. En l'any del centenari del naixement de Li-Chang, el festival atorgarà una menció honorífica al faquir Kirman. El director del festival, Enric Magoo, alliçona que aquesta disciplina, com la ventrilòquia, és una especialitat del corrent de la màgia.

El festival de màgia arrenca aquest dissabte amb una actuació de màgia i humor que signen Isaac Jurado (“faig servir quatres jocs de cartes diferents per sessió que després no les torno a utilitzar”, comenta), Dani DaOrtiz i l'humorista Pep Plaza.

El punt culminant del festival és la Gala Internacional de Màgia (quatre sessions del 26 al 28 de febrer). Aquí s'hi concentren artistes amb disciplines ben diferents de màgia: des de la incorporació del tango o els malabars fins a l'actuació de les grans il·lusions dels ucraïnesos Double fantasy. Destaca la presència del mag cubà Ernesto Planas, un innovador considerat dels millors del món. El públic vota en les tres primeres sessions qui es mereix el premi Li-Chang, que s'entrega en la quarta gala.

El 6 de març, el festival baixarà el teló amb la gala solidària. L'espectacle (4 euros) permetrà conèixer els nous valors de la màgia a Catalunya (Badalona n'és un bon planter gràcies a les accions que des de fa anys es promocionen en biblioteques). La recaptació permetrà fer màgia a les zones més desfavorides de la República Dominicana. El 3 de març, dins del festival, es presentaran les conclusions d'un estudi que demostra la utilitat de la tècnica de la màgia per motivar els alumnes en horari escolar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA