Cultura

El balneari Aqva Gerunda integrarà les restes romanes

Acaben les excavacions que han posat al descobert estructures preexistents de l'època romana i medievals de l'hospital vell de Galligants

Es podran visitar durant el ‘Temps de Flors'

Ahir es van donar per acabades les excavacions preventives dirigides per l'arqueòloga Maribel Fuertes a la nau central de l'antic hospital dels capellans –o dels clergues– de Girona, situat al carrer Galligants, en el que han estat els treballs preparatoris per instal·lar-hi el nou balneari urbà Aqva Gerunda Banys Vells. Unes excavacions que, iniciades el mes de novembre passat, han posat al descobert una gran riquesa patrimonial i que abasten un gran ventall històric, de gairebé dos mil anys d'història de la ciutat, com bé destaca l'arqueòloga gironina. “És una sort, una oportunitat única i molt agraïda, que ens ha permès resseguir aquests vint segles continus sense saltar-nos cap fase”, explica Fuertes.

Destaquen sobretot com a restes més interessants les quatre arcades obertes en la primera època del que va ser el primer hospital de la ciutat, ja tapiades en el segle XII o XIII, i les estructures preexistents de l'època baiximperial romana, com ara les d'una necròpoli a tocar de l'antiga Via Augusta. També, entre les peces, s'ha trobat vaixella d'una antiga cuina de l'hospital i un fragment de llàntia del segle I que destaca pel fet d'estar decorada amb la figura d'un silè (un déu menor calb i amb cara grotesca). “Tot això, sense anar més avall dels 2,80 metres de cota”, ressalta Fuertes.

A partir d'ara, el promotor de l'obra, Gabriel Rebollo, endegarà amb les modificacions pertinents el seu projecte de balneari –que preveu obrir a final d'any– amb la voluntat manifesta d'integrar alguns elements arqueològics al futur complex, de manera que els usuaris els puguin veure. Tant ell com l'arquitecta municipal, Rosa Cano, com la cap dels Serveis d'Arqueologia, Susana Manzano, es mostren molt satisfets per com han anat les excavacions; per la bona predisposició dels impulsors del projecte i la del propietari de l'edifici. Sobretot perquè ja es tenia constància que el lloc era molt probable que contingués un ric patrimoni amagat per la superposició d'estructures arquitectòniques i perquè el projecte incorporarà aquest “valor afegit” a la nova activitat. Rebollo ha anunciat que està estudiant treballar amb energies geotèrmiques i l'extracció d'aigua del subsòl, a l'estil de les velles termes romanes.

Una comunió d'interessos i satisfaccions que té un altre ingredient afegit: l'anunci que es farà una jornada de portes obertes durant la celebració de Temps de Flors per mostrar tot allò que els arqueòlegs han rescatat de sota terra.

TONI CABERO
EMPRESARI D’ESPECTACLES

“A l’hora de treballar no hi ha clients petits ni grans”

“Amb l’arribada dels ajuntaments democràtics hi havia un desig de fer canvis en la forma de presentar les coses, i es va obrir una escletxa professional per la qual vam entrar”

“La realitat és que si et presentes a un lloc i la teva adreça és Via Augusta de Barcelona no és el mateix que si és el carrer Paer Casanovas de Lleida, no és el mateix”

Lleida
 

Rècord d’espectadors al Porta Ferrada

sant feliu de guíxols
 

Adeu a Jerry Lewis

Barcelona
 

Gota en la tempesta

Londres
 

Margot, a la recerca de les ‘Noches de gloria’, a Madrid

girona
 
Mirador

Sibarita de la cultura

 

Sidillà invita a conèixer el bosc com un receptari per llepar-s’hi els dits

Girona
 

Mor l’artista Nati Mistral

Barcelona
 
Crítica
cinema

Caricatura d’un geni