cultura

Parella gens estranya

Manel Fontdevila publica per primer cop en català les tires costumistes de ‘La parejita', ara rebatejades amb ‘Les noves aventures d'Emília i Maurici'

“Vaig a contracorrent, no fustigo la vida en parella perquè penso que pot funcionar”

La parejita és una sèrie de còmic d'humor que va néixer l'any 1995 a les pàgines de la revista satírica El Jueves. “Encara no hi havia en aquell moment una tradició d'humor quotidià i costumista, però es començava a apuntar en aquesta direcció. Els humoristes del Club de la Comèdia presentaven monòlegs de fets que tothom podia haver viscut”, diu l'autor de la sèrie, que ara, en català i rebatejada amb el títol de Les noves aventures d'Emília i Maurici i amb un nou format, publica el segell De Bolsillo.

En els seus orígens, Emília i Maurici formaven una jove parella que decidien anar a viure plegats. “Va coincidir en el moment que jo vaig fer el mateix i, de fet, no em costava gaire fer els guions perquè en part era un reflex de la meva existència.”

Però la vida de Fontdevila va canviar, van arribar el fills, mentre Emília i Maurici encara no tenien problemes de cangur. “Em vaig adonar que ja no em divertia tant perquè les històries eren cada cop més forçades”, diu Fontdevila. Solució: deixar embarassada l'Emília. I així va arribar l'Òscar. Aquesta situació familiar és la que es presenta ara en les noves aventures de la parelleta, de les quals s'han publicat simultàniament dos volums: I vosaltres com us vau conèixer i Esteu fent l'amor?

Aquest nou format està influenciat per les edicions d'humor quotidià i costumista actuals, que han estat una de les tendències més reeixides del còmic contemporani. Fontdevila cita un exemple: Moderna de Pueblo. Es dóna la paradoxa que els influenciadors d'ara van ser els influenciats d'abans, ja que als noranta, Fontdevila, i altres autors com el mallorquí Bartolomé Seguí, autor de Lola y Ernesto, van obrir camí a aquest nou gènere amb històries de joves parelles que van promoure una manera molt directa i viscuda de fer còmic.

Tot i que ara apareix el petit Òscar, Fontdevila tracta de centrar l'interès i el protagonisme en la parella. “Vaig a contracorrent, no fustigo la vida en parella perquè penso que pot funcionar.” L'autor pensa que en l'humor que es fa ara sobre “la parella feliç” sempre es tracta amb molta bilis. “En el meu còmic es planteja la possibilitat que es pugui viure en parella”, diu.

El dibuixant i guionista Manel Fontdevila (Manresa, 1965) va començar com a humorista gràfic al diari Regió 7. Forma part del grup de dibuixants d'El Jueves que va marxar de la publicació per crear la revista digital Orgullo y satisfacción, on van aparèixer algunes històries d'Emília i Maurici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA