cultura

‘Polònia' i Vázquez de Sola, premis Gat Perich

La història de Vázquez de Sola demostra la crua realitat de l'ofici d'humorista gràfic. I més en temps de dictadura, tot i que aquest autor, nascut a San Roque, a Cadis, el 1927, va mostrar amb assiduïtat les seves caricatures a Televisió Espanyola cap al seus inicis en un dels programes d'èxit de l'època: Noches del sábado. Però un dia va fer una relliscada –cosa que pot passar a tots els humoristes– i va haver de fugir cap a França. De ser fill d'una família d'ordre havia passat a militant clandestí del PCE. Després de viure moltes vicissituds a París, Vázquez de Sola va trobar un lloc en el seu camp i finalment es va convertir en tot un autor de prestigi per al públic francès.

Quan va arribar la democràcia va tornar a Espanya, però molta gent s'havia oblidat d'ell. Bé, tota, tota, no, i actualment publica a la revista Mongolia i ha sigut el protagonista d'un documental sobre la seva vida.

El jurat del premi Gat Perich va decidir dimecres passat concedir-li una de les dues estatuetes que, en memòria del dibuixant Jaume Perich, premien el treball d'humoristes, tant en el vessant gràfic, com en altres mitjans. Aquest és el cas del programa de Televisió de Catalunya Polònia, que el 16 d'abril, a l'auditori de l'editorial RBA, s'endurà l'altra estatueta.

El programa Polònia, dirigit pel periodista Toni Soler, és un dels grans èxits de la televisió catalana i aquesta temporada compleix deu anys en antena. Fonamentalment es basa en la sàtira política. En contra de les pressions que van provocar l'exili de Vázquez de Sola, el programa rep pressions perquè tota la classe política hi vol sortir. Hi ha la creença que no s'és ningú en política sinó es té la replica en el Polònia. El programa ha traspassat les fronteres i el món polític de tot l'Estat està pendent dels comentaris i les aparicions a la pantalla.

Una de les claus de l'èxit de Polònia no es basa només en la qualitat de les caracteritzacions, ni en les encertades imitacions, sinó en el fet que darrere hi ha un lúcid anàlisi de la política catalana. Com cada any, el lliurament del premi anirà acompanyat d'una passejada en golondrina pel port de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia