cultura

L'etern clàssic català

Ramon Llull va escriure a la Doctrina pueril que els infants necessitaven paraules i llibres sobre Déu per combatre els mals costums: “Ha mester de paraules e llibres.” I aquest és el nom de l'exposició de la Biblioteca de Catalunya per commemorar l'Any Llull, que dura fins al 27 d'abril. Com explica Jaume Clarà, un dels comissaris, en la mostra s'ha generalitzat el missatge del pensador: “Llull, amb més de 265 títols escrits, necessitava les paraules i els llibres per expandir el seu coneixement i nosaltres també els necessitem per difondre la seva obra.”

Ha mester de paraules e llibres exposa la col·lecció lul·liana de la biblioteca amb una selecció de 108 documents, entre els quals es troben una quarantena de manuscrits, alguns incunables i impresos del mateix Llull. El recull recorre les diverses facetes de Llull i ofereix obres escrites en català i en llatí, tant laiques, poètiques i sermons com d'altres destinades a la investigació científica. La mostra, que comença amb una pintura sobre taula del mallorquí, creació de Joan Desí i datada del 1503, presenta la difusió de la seva obra i dels estudis que se n'han fet des de l'època medieval i des dels inicis de la impremta, passant pel segle XVIII i la revaloració de la seva obra durant la Renaixença, fins a l'actualitat.

El comissari de l'Any Llull, Joan Santanach, reivindica la importància de la col·lecció de la Biblioteca de Catalunya: “Hi ha més de cent ciutats del món on es troben fons de Llull. I nosaltres tenim una col·lecció notable i això té mèrit, tenint en compte que la biblioteca té un segle d'existència i que ha viscut èpoques difícils. S'ha creat a còpia de llegats i mecenes de la societat civil.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona