cultura

Un llibre explica la pesca tradicional de Catalunya

‘Arts i ormeigs de pesca', de Lurdes Boix, és una recopilació dels instruments i tècniques que feien servir els pescadors d'arreu del litoral del Principat

L'editorial de Figures Brau Edicions publica el llibre Arts i ormeigs de pesca, escrit per Lurdes Boix, arxivera municipal de l'Escala i directora del Museu de l'Anxova i de la Sal. L'obra és el cinquè volum de la col·lecció Eines i feines, dedicada a la recuperació i divulgació de les tècniques d'ofici i l'artesania tradicional catalana.

El llibre explica els vells estris i estils de pesca dels pescadors de les costes catalanes, des del cap de Creus al delta de l'Ebre. Comença amb una part històrica, en què s'explica l'aparició dels principals arts de la pesca, que són descrits en el cos de l'obra. El llibre també inclou un petit vocabulari de l'ofici.

Boix no només repassa les diverses tècniques i instruments de pesca de Catalunya, sinó que també palesa la riquesa terminològica. Per exemple, a la costa nord, de Cadaqués a Barcelona, els pescadors llevaven la xarxa, mentre que a la sud, de Sitges a les Cases d'Alcanar, xorraven la sàrcia.

Els pescadors catalans van introduir ormejos en altres indrets de la península Ibèrica, com ara el rall o esparver, que en castellà s'anomena esparvel. I també van adaptar al català el nom d'arts que van importar de fora: és el cas de la pesca amb llum, la traíña, d'origen cantàbric, i que a Catalunya es coneix com a teranyina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia