cultura

Barcelona

Grafits pintats en femení

Les parets del districte d'Horta-Guinardó de Barcelona s'omplen de murals sobre la condició de dona en la societat catalana

L'Espai Jove Boca Nord va seleccionar dotze grafiteres per convertir la poesia en pintura

Dotze murals diferents inspirats en poemes sobre el poder i la influència de la dona en el món de l'art i repartits arreu de les parets del districte d'Horta - Guinardó. Aquest és el resultat del projecte FemRimes FemGraff, una iniciativa amb la voluntat de fomentar la reflexió literària i artística al voltant de la condició femenina en la societat occidental. Dotze grafiteres es van encarregar, entre el 24 de març i el 14 d'abril, d'extreure les idees d'uns poemes escollits en un concurs literari i de transformar-les en murals.

La representant de l'Espai Jove Boca Nord que es va fer càrrec del comissariat d'art mural del projecte, Ana Manaia, va explicar que amb el canvi de les antigues jornades de pintura al carrer per un concurs de poemes curts que acabarien pintats a les parets del districte es pretenia “oferir un contingut interessant sobre la condició de dona artista”. L'Espai Jove va tenir la col·laboració de la biblioteca Guinardó Mercè Rodoreda i el Programa de Dona del districte. El jurat del concurs de poesia, format per especialistes sobre temàtica femenina i representants dels organismes organitzadors, va seleccionar dotze textos dels prop de 200 que es van presentar al concurs, en el qual només va participar un home.

Les tres entitats van disposar del suport de l'Ajuntament de Barcelona, sobretot a través de la col·laboració de la tècnica del districte d'Horta - Guinardó. Més enllà de concedir els permisos per pintar en espais públics, el consistori va implicar-se en la selecció de les parets més adequades per a una iniciativa innovadora a la capital catalana.

Llibertat artística

Tot i disposar de llibertat absoluta en la creació dels murals, totes les grafiteres van optar per una pintura figurativa, van deixar de banda els murals tipogràfics i cada artista va plasmar les idees que va extreure després de conversar amb l'autora del poema que els van atorgar. La paret adjudicada a la grafitera Núria Toll, situada als Jardins del Príncep de Girona, exemplifica l'estil ideogràfic que van seguir.

Segons Manaia, l'elecció només de grafiteres pretenia mantenir l'esperit inicial del Fem Graff. En una cultura grafitera tradicionalment dominada per homes, Boca Nord va optar des del 2009 per fomentar el paper femení en la pintura al carrer a través de jornades en què només participaven dones. La comissària va argumentar que l'Espai Jove ja celebra activitats artístiques destinades a tots els públics el Dia Internacional de la Pintura i que l'associació havia decidit adreçar el FemGraff únicament a dones artistes.

El projecte, que es va forjar al mes de desembre en reunions entre les entitats organitzadores, culminarà divendres amb el repartiment dels premis als tres millors poemes del concurs i d'un guardó especial per a joves. L'acte inclourà la presentació d'un vídeo amb imatges de tots els murals i dels poemes que els van inspirar. Manaia va assegurar que la intenció final del FemRimes Femgraff és la creació d'una ruta durant el mes de maig que actuï com una exposició a l'aire lliure. L'activitat recorrerà tots els murals pintats arreu del districte, que incorporaran plaques amb el poema en què es van basar i codis QR per accedir a una pàgina web informativa.

Una cultura poc femenina
El 80% dels artistes que participen en les activitats de pintura al carrer que organitza Boca Nord són homes. Ana Manaia explica que les grafiteres se senten cohibides quan pinten al costat d'un home, i per això no hi assisteixen, una mostra del domini masculí en la cultura urbana dels grafits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA