cultura

FRANCESC TEN

DIRECTOR DELS SERVEIS TERRITORIALS DE CULTURA A GIRONA

“Cal ajudar la cultura de base, tocada per la crisi”

“Els 25 anys del festivalTemporada Alta són una bona ocasió per buscar un nou model de gestió còmode per a tothom i prou robust per aguantar 25 anys més”

“Coordinarem una part de l'Any Carles Fontserè i publicarem un llibre sobre la seva activitat com a fotoperiodista”

Passió per la cultura.
Francesc Ten transmet passió per la cultura i cita Xavier Antich per remarcar que “la cultura és important en la vida de les persones”. Abans de redactar el projecte Ciutat del Teatre per a l'Ajuntament de Girona, Ten va viure l'escena com a actor, rapsode i dramaturg, mentre la seva activitat professional anava per altres camins. També ha protagonitzat diversos curts i ha fet petits papers en sèries com ara La Riera i Ventdelplà.

Francesc Ten (Calella, 1968) és, des de principis de març, el nou director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona. Hi aporta una llarga experiència professional al servei de publicacions de la UdG i, més recentment, com a coordinador d'arts escèniques de l'Ajuntament de Girona, però també ha trepitjat uns quants escenaris i platós com a actor.

Quins objectius s'ha marcat?
M'he proposat que la gent sàpiga que existeixen els Serveis Territorials de Cultura, i no només a Girona: hem d'arribar arreu de les comarques gironines. La nostra funció és representar el Departament de Cultura i impulsar i coordinar aquí les seves polítiques, a la comissió de patrimoni però també en el tracte directe amb els creadors, les entitats i tota la cultura popular.
I la relació amb Barcelona?
Els serveis territorials estem representats a les reunions del consell de direcció del departament que es fan quinzenalment a Barcelona, i això ens facilita tenir informació de primera mà.
Quin grau d'autonomia tindrà?
No aspiro a crear polítiques pròpies, però sí que podrem fer moltes coses. Per exemple, coordinarem una part de l'Any Carles Fontserè, en col·laboració amb la Diputació i altres entitats. Per exemple, tenim previst editar un llibre sobre el Fontserè fotoperiodista, que és poc conegut.
Què queda per fer en cultura a les comarques gironines?
Hi ha molta feina a fer, tant per als grans equipaments i esdeveniments, com per a la cultura de base, que s'ha de dinamitzar perquè ha quedat molt tocada per la crisi, amb creadors que ho han passat molt malament. El conseller ha fet una gran tasca en els últims mesos per aconseguir que els pressupostos de cultura siguin més alts, i no tot s'ha de quedar a Barcelona: a Girona hem de tenir marge per donar suport a les propostes que ens arribin aquí o per crear-ne de pròpies.
Què pot fer la Generalitat per Temporada Alta?
El festival celebra 25 anys i pot obrir una nova fase, potser amb un conveni diferent que comporti un model de gestió còmode per a tothom i prou robust per aguantar 25 anys més i que no tot el pes recaigui sobre l'Ajuntament de Girona.
I respecte al teatre en general?
Recentment s'ha creat a Girona la plataforma CAEP (Companyies d'Arts Escèniques Professionals) i jo faré tot el que pugui per intentar ajudar-los.
La xarxa de biblioteques sembla gairebé completada.
Sí, de fet només queda pendent la nova biblioteca de la Bisbal, per una qüestió urbanística, i Vilafant és ara mateix l'única localitat gironina de més de cinc mil habitants sense biblioteca, i la solució potser és que Figueres tingui una altra biblioteca de proximitat que cobreixi alhora les necessitats de Vilafant.
Com valora l'oferta de festivals?
Tenim un festival de dansa de referència com és el Sismògraf, un altre de literatura com el Mot que està funcionant molt bé, el festival de circ de Figueres, la fira de circ al carrer de la Bisbal, una fira de màgia a Torroella amb moltes ganes de créixer, el Fitag, tots els festivals d'estiu... És un panorama ric i divers.
Veu dinamisme al seu voltant?
Crec que estem en una fase molt important de definició de projectes i nous equipaments, no sé si perquè estem a principis de segle, perquè sortim d'una crisi o perquè vivim el procés constituent d'un nou país. Per exemple, ara hi ha una bona entesa entre la Diputació, el Bisbat i la Generalitat per renovar el Museu d'Art de Girona, i pel que fa a la Casa Pastors i la col·lecció Santos Torroella, l'Ajuntament de Girona ha de moure fitxa, però la Generalitat també hi ha de participar d'alguna manera. També s'està començant a veure una solució factible per al museu Thyssen de Sant Feliu, que pot ser un gran pol d'atracció d'importants obres pictòriques i de visitants amb interès per l'art.

Se'n parla molt, de la cultura com a motor econòmic...

Jo no aniré en contra d'aquest concepte ni del turisme cultural, però com va dir el pintor i escriptor John Berger, el que importa de l'art és la seva vida subterrània: les emocions que et provoca gaudir d'una manifestació artística. Sense això no tenen sentit les xifres de visitants ni els estudis d'impacte econòmic. Estic convençut que la cultura és una eina de transformació social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Edicions de 1984 publica la ‘Poesia completa’ de Ventura Ametller

Barcelona

El jove i femení batec del bosc literari

Barcelona
CINEMA

El cinema de l’absurd de Quentin Dupieux obre Canes

Barcelona
cultura

El muralista Mohamed L’Ghacham integra el cartell de les Santes 2024 al seu barri

mataró
CIRC

Nou de cada deu espectacles de sala han exhaurit localitats al Trapezi

BARCELONA
TEATRE

El TNC produeix la darrera farsa dels VVAA: una festa amb Britney Spears “de tòtem”

BARCELONA
ART

El museu Morera de Lleida rep 13.500 visitants durant el mes de portes obertes

LLEIDA
Cultura

Mor l’actriu especialista en escenes aquàtiques Susan Backlinie

festival

Barcelona Poesia, amb tot de gestos quotidians

Barcelona