cultura

Més llibres i més euros

El balanç que fa el Gremi de Llibreters de Sant Jordi confirma la tendència a l'alça i que encara hi ha recorregut

El nombre d'exemplars venuts en català va superar en un 9% els publicats en castellà

Un any més el Gremi de Llibreters de Catalunya ha donat a conèixer el balanç de la diada de Sant Jordi. La tendència es manté a l'alça, després del punt més baix, viscut el 2011.

El conseller de Cultura, Santi Vila, el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, i el del Gremi d'Editors, Patrici Tixis, van coincidir a valorar la festa de Sant Jordi. “La jornada va ser un èxit, encara hi ha recorregut i es manté la tendència de comprar més d'un llibre per persona”, va dir Vila.

“La facturació no és el més important, ho és la força mediàtica i la bona salut que té Sant Jordi”, va declarar Daura, tot i que els indicadors més clars són els 20,96 milions d'euros facturats (l'any passat, 20,35), cosa que vol dir un augment del 3%, fins i tot amb la pluja, que, més que probablement, va esguerrar la possibilitat d'aconseguir unes xifres sensiblement millors.

Pel que fa a exemplars, es van vendre 1,58 milions (1,53 el 2015), repartits en 45.267 títols diferents (2.197 més que l'any
passat). En el recompte anual, es calcula que per Sant Jordi es concentra el 10% de les vendes, al voltant d'un 15% en català i un 5% en castellà. I encara hi ha una dada més a tenir en compte que mostra la transversalitat de la tria de títols, i és que la llista dels més venuts (en català i castellà, dels grups ficció, no-ficció i infantil i juvenil) va ser el 4,87% del total, quan aquest factor va ser l'any passat del 6,49%.

També es va confirmar que la llista dels més venuts va coincidir amb la facilitada el mateix vespre de Sant Jordi i que els tres primers de ficció van ser els mateixos a tot el país.

És inevitable posar la lupa en la comparativa entre els llibres en català i en castellà. En aquest sentit, si bé els títols que es van vendre en castellà van superar als venuts en cata-
là (67,35% contra un 32,65%), el nombre d'exemplars totals venuts va invertir el domini i les unitats en català van arribar al 54,32% davant el 45,38% en castellà.

Patrici Tixis va destacar que “el format de llibre en paper s'està imposant com el millor per llegir llibres”. “No és extrapolable a la resta de l'any, però per Sant Jordi un de cada quatre lectors ho fa en català, una xifra que fa només tres o quatre anys era molt menor”, va afegir.

Un fenomen, en aquest sentit, és la literatura infantil. “El 70% dels títols que es venen d'aquesta franja són en català. No m'atreveixo a fer una valoració sociològica del motiu”, va comentar Daura.

Entre altres temes, com ara la conveniència, o no, d'una ampliació de la zona de parades al centre de Barcelona i el suport a la traducció al català, en general, però en especial als assajos, també es va confirmar que Catalunya serà el país convidat a la Fira de Bolonya, “la més important en literatura infantil i juvenil, que tindrà lloc del 3 al 6 d'abril del 2017”, va concretar Vila. I que s'estan fent els primers passos perquè Sant Jordi sigui declarat patrimoni cultural immaterial per la Unesco, “encara està en fase embrionària i ho explicarem amb detall de seguida que es pugui”, es va disculpar Tixis.

L'any vinent Sant Jordi coincidirà amb diumenge. “No ens espanta el calendari; afecta, però no és un element tan determinant”, va afirmar Daura. En tot cas, és millor que no plogui, perquè podria convertir aquest augment de vendes en paper mullat.

LA XIFRA

3
per cent
ha crescut la facturació del dia Sant Jordi comparat amb l'any passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona