cultura

Comparar fotos per descobrir la història local

L'Arxiu de la Conca impulsa un taller en què es comparen imatges antigues amb actuals

Dues imatges valen més que mil paraules. I aprofitant aquesta premissa, l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà ha ampliat la seva oferta pedagògica amb el disseny d'un taller que vol promoure l'interès per la història entre els estudiants. Aquest consisteix a fer que ells mateixos descobreixin com el pas del temps ha provocat canvis en el paisatge natural o urbà bo i comparant fotografies antigues i actuals del mateix indret. I, a la vegada, despertar-los l'interès per conèixer quines han estat les causes o els fets que han motivat aquestes transformacions de l'entorn.

Així, els objectius que impulsen aquesta iniciativa, batejada amb el nom de Mira quina foto!, són el foment de l'esperit crític entre els alumnes i la promoció de la investigació històrica entre els més joves. A la vegada, l'Arxiu Comarcal, on es desenvolupa part del taller educatiu, potencia la seva presència en la societat donant-lo a conèixer entre els estudiants.

De moment, coincidint amb la festivitat de Sant Jordi, l'arxiu s'ha posat en contacte amb tots els centres educatius de la comarca a fi i efecte de presentar-los el projecte educatiu Mira quina foto! Tot i que s'ha dissenyat expressament per als estudiants de la Conca de Barberà, l'objectiu és també fer-lo arribar als centres de comarques veïnes que no tenen arxiu comarcal, com ara les Garrigues.

Retratar, comparar i investigar

Per al projecte Mira quina foto! s'han elaborat, de moment, nou quaderns, que s'entenen com la guia bàsica per a la realització del taller. L'activitat està pensada tant per a estudiants de cicle superior de primària com per a alumnes d'ESO i batxillerat.

Cada quadern conté una fotografia antiga i convida els estudiants a fer-ne una d'actual des del mateix indret facilitant-los eines per trobar el lloc exacte. Posteriorment, es demana als estudiants que descriguin les diferències i elements que els criden l'atenció. El darrer pas és trobar l'explicació entre els documents que custodia l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, la seva biblioteca o en línia a la xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia